Το οικονομικό πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ρεαλιστικό

Το οικονομικό πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι ρεαλιστικό

Του Κώστα Μήλα*

Μείωση φορολογίας, αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, είναι μερικές από τις πιο σημαντικές πτυχές του προγράμματος Μητσοτάκη, το οποίο με μια λέξη θα χαρακτήριζα ως ρεαλιστικό

1. Το πρόγραμμα της ΝΔ μας ενημερώνει ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί από τα 650 ευρώ σήμερα στα 730 ευρώ εντός τριετίας. Ο γράφων εκτιμά ότι για να συμβεί αυτό, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να καταγράψει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 2% την τριετία 2020-2022. Σημειώνω ότι το 2% είναι κοντά στο 2,158% που εκτιμά το ΔΝΤ για το 2020 αλλά υψηλότερο από το 1,632% που υπολογίζει το Ταμείο για το 2021 και πολύ υψηλότερο από το 1,216% που εκτιμά το ΔΝΤ για το 2022.

Όμως, οι ρυθμοί ανάπτυξης 2% την τριετία 2020-2022 είναι εφικτοί στο βαθμό που ο συντελεστής φορολογίας των επιχειρήσεων μειωθεί από το 28% σήμερα στο 20% μέσα σε δύο έτη, κάτι το οποίο ρητά αναφέρεται στο οικονομικό πρόγραμμα Μητσοτάκη. Και τούτο επειδή η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 20% θα οδηγήσει την φορολογία επιχειρήσεων στην Ελλάδα σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων στον ΟΟΣΑ (ήτοι το 23,5% - βλέπε εδώ) με αποτέλεσμα το (διεθνές) επενδυτικό ενδιαφέρον να μετατοπισθεί προς την ελληνική οικονομία.

2. Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ κάνει ιδιαίτερη μνεία στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων». Και τούτο επειδή τα «κόκκινα δάνεια», τα οποία αντιστοιχούν στο εξαιρετικά υψηλό 42% του συνόλου των δανείων, «δυναμιτίζουν» την μελλοντική ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς «φρενάρουν» την διαθεσιμότητα κεφαλαίων από τις τράπεζες για νέα επιχειρηματικά δάνεια.

Σημειώνω εδώ ότι νέα μελέτη του γράφοντως , συμπεραίνει ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα βελτιώσει άμεσα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Κάτι που, με τη σειρά του, θα επιταχύνει την μείωση του 10ετούς κόστους δανεισμού της Ελλάδας και των ελληνικών επιχειρήσεων από το σημερινό 2,54%  σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα έτσι ώστε οι διεθνείς επενδυτές να «ψηφίσουν» Ελλάδα.

3. Σε κάθε περίπτωση, η «αιχμή του δόρατος» του προγράμματος Μητσοτάκη δεν είναι άλλη από την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου. Ο γράφων έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην κατάργηση του Ασύλου, έτσι ώστε να γίνουμε επιτέλους «κανονική χώρα». Ας κάνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης, και όλα τα υπόλοιπα είναι κατά την γνώμη μου δευτερεύοντα... 

* Ο κ.Κώστας Μήλας είναι καθηγητής και πρόεδρος του ερευνητικού τομέα στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.