Black Box 12/4/2019

Black Box 12/4/2019

- Ποια είναι η επόμενη εισηγμένη που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες τους επόμενους μήνες να κουνήσει το μαντήλι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας; Το μυαλό πηγαίνει κυρίως σε βιομηχανίες, αλλά η στήλη εννοεί την ΠΑΝΓΑΙΑ. Η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων της χώρας, με αξία χαρτοφυλακίου ακινήτων άνω του 1,7 δισ. ευρώ, όπως είναι γνωστό άσκησε το δικαίωμα να αποκτήσει από την Εθνική Τράπεζα το 32,6% των μετοχών της, που κατέχει η τράπεζα.

- Οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν και η συναλλαγή αναμένεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Οι βασικοί μέτοχοι της ΠΑΝΓΑΙΑ (Χρ. Παπαχριστοφόρου, Castlelake, Coller Capital, κλπ) ελέγχουν σήμερα το 65,49%. Με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης θα κατέχουν το 98,09% της ΠΑΝΓΑΙΑ. Τι θα πράξουν τότε;

- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση για τις τράπεζες βελτιώνεται. Η προετοιμασία για το APS, οι ενδείξεις ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων, οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων και ορισμένες ρυθμιστικές βελτιώσεις συντελούν ώστε ακόμη και οι ποιο απαισιόδοξοι να μιλούν για εικόνα σταθεροποίησης.

- Ωστόσο, το πρόβλημα της κερδοφορίας των τραπεζών παραμένει έντονο. Ειδικά τώρα που επεξεργάζονται την πρώτη εικόνα των επιδόσεων του α'' τριμήνου, στα τραπεζικά επιτελεία επικρατεί προβληματισμός γιατί τα έσοδα υποχωρούν χωρίς να είναι εύκολο να αντικατασταθούν. Οι νέες χορηγήσεις είναι αναγκαιότητα και το θετικό είναι ότι συνεχίζεται η τάση αύξησης των επιχειρηματικών δανείων που φέτος πέρασαν σε θετικό ρυθμό αύξησης, μετά σχεδόν από μια δεκαετία συνεχούς συρρίκνωσης.

- Θετικές εξελίξεις φαίνεται πως πρέπει να περιμένουμε μέσα στον επόμενο μήνα από την Τράπεζα Πειραιώς για την πώληση της μονάδας RΒU. Ο λόγος είναι για κατ'' αρχήν συμφωνία πάνω σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο deal, το οποίο θα χρειαστεί μήνες μέχρι να μπει στις ράγες.

- Νέο Διευθυντή Συναλλαγών απέκτησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και για να είμαστε ακριβείς αναπληρωτή Διευθυντή. Πρόκειται για τον κ. Κ. Χατζόπουλο ο οποίος τοποθετήθηκε μέχρι να προκηρυχθεί η θέση. Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς φαίνεται πως ακολουθούν τον Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα κατά περίπτωση, γιατί η διοίκηση Χ. Γκότση «έφαγε» χωρίς απολογία η διευθύντρια προφανώς «διότι δεν συνεμορφώθην προς τα υποδείξεις» αλλά τήρησε τον κώδικα επιλέγοντας τον παλαιότερο. Όσον αφορά το ομόφωνο ψήφισμα αντίδρασης των υπαλλήλων η διοίκηση της Επιτροπής το αγνόησε.

- Ωστόσο, η καρατόμηση με συνοπτικές διαδικασίες της Διευθύντριας Συναλλαγών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δεν είναι απλή υπόθεση, ούτε και τόσο αθώα. Η διοίκηση του Χ. Γκότση για να καλύψει τα νώτα της συνέταξε μάλιστα σχετική απόφαση που καταλαμβάνει τέσσερις σελίδες Α4. Ωστόσο, έπεται συνέχεια, γιατί η υπόθεση όπως είπαμε ούτε απλή είναι, ούτε αθώα.