Black Box: Εισαγόμενες πιέσεις και μία έκπληξη

-Εισαγόμενες πιέσεις στο χρηματιστήριο που συνέπεσαν και με την αναστάτωση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της Τράπεζας Πειραιώς, μέχρι να κλείσει από το ΤΧΣ το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Η νέα ένταση στις αμερικανό-κινέζικες σχέσεις και κυρίως η επέλαση του κορονοϊού αυξάνει το θερμόμετρο της ανησυχίας στις διεθνείς αγορές και όλα αυτά συνέπεσαν με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αβεβαιότητα για τις τραπεζικές εξελίξεις.

-Παρά το βαρύ κλίμα στις αγορές και την αναστάτωση που φέρνει η υγειονομική κρίση, η διάθεση για ομολογιακές εκδόσεις με ποιοτικά χαρακτηριστικά παραμένει υψηλή. Αυτό τουλάχιστον απέδειξε η κάλυψη κατά τρεις φορές του ομολόγου του ΟΠΑΠ και κυρίως η διαμόρφωση του επιτοκίου στο χαμηλότερο εύρος.

-Ανησυχία στην αγορά σε σχέση με τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από δικαστήρια για τον πρόσφατο νόμο που αφορά τις εγκλίσεις κατά τραπεζικών στελεχών μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου των τραπεζών. Μέχρι ο Άρειος Πάγος να αποφανθεί για την συνταγματικότητα ή μη του σχετικού νόμου σημαντικές αναδιαρθρώσεις δανείων που είναι σε εξέλιξη θα κινούνται με βήμα σημειωτόν.

-Επειδή όμως η στήλη έχει μάθει να βλέπει και τη θετική πλευρά των πραγμάτων, θα ήταν άδικο να μη σταθεί στο γεγονός ότι οι οίκοι αξιολόγησης που άλλοτε σφυροκοπούσαν την ελληνική οικονομία τώρα βλέπουν θετικά σημάδια και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και σε μία συγκυρία που υποβαθμίζουν μεγάλες οικονομίες.

-Ο λόγος για την DBRS η οποία μαζί με την S&P διατήρησαν αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας την περασμένη Παρασκευή. «Παρά την επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος εξαιτίας του σοκ του covid-19, η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει τη δέσμευσή της να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να προωθήσει αναπτυξιακές πολιτικές σε συνεργασία με την ΕΕ», αναφέρει η DBRS. Ο οίκος μάλιστα επισημαίνει τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο QE Πανδημίας και βλέπει οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια με στήριξη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τους οποίους τοποθετεί στο 8,9% του ελληνικού ΑΕΠ. Δεν είναι και λίγο…