Εκρηκτικό το κλίμα στη Μέση Ανατολή - Ρουκέτες και αεροπορικοί βομβαρδισμοί

Εκρηκτικό το κλίμα στη Μέση Ανατολή - Ρουκέτες και αεροπορικοί βομβαρδισμοί

Με αεροπορικό βομβαρδισμό σε στόχους εναντίον της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας απάντησε το Ισραήλ στον τεράστιο αριθμό των, τουλάχιστον, 430 ρουκετών που εξαπολύθηκαν από τους παλαιστινίους. Για βομβαρδισμό του κτηρίου, όπου στεγάζεται το Ανατολού κάνει λόγο η Τουρκία. Παρενέβη και ο Ερντογάν. Η ραγδαία κλιμάκωση της έντασης προκάλεσε μέχρι στιγμής τον θάνατο έξι Παλαιστινίων, αλλά και ενός Ισραηλινού.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε σήμερα από τον στρατό της χώρας να συνεχίσει «τα μαζικά πλήγματα» εναντίον στόχων της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον παλαιστινιακό θύλακα, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία του γύρω από αυτόν.

«Έδωσα εντολή στον στρατό να συνεχίσει τα μαζικά πλήγματα εναντίον των τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησα να ενισχυθούν οι δυνάμεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας με άρματα μάχης, πυροβολικό και δυνάμεις του πεζικού», τόνισε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωσή του.

?Ο στρατός του Ισραήλ με ανάρτησή του στο twitter, έκανε γνωστό ότι ο αριθμός των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ είχε φτάσει τουλάχιστον τους 430 σε λιγότερο από 24 ώρες.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ρουκετών που έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ σε μία μόνο ημέρα τα τελευταία χρόνια. Οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το βράδυ του Σαββάτου και τις πρωινές ώρες της Κυριακής από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον κοινοτήτων στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κηρύσσει συναγερμό, καθώς οι σειρήνες άρχισαν να ηχούν από τις 11 το βράδυ, ώρα που ξεκίνησαν οι επιθέσεις με πυραύλους κατά της ισραηλινής πόλης Μπε ερ Σεβά. Από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν ισραηλινοί πολίτες.

Μια 50χρονη Ισραηλινή τραυματίστηκε σοβαρά από θραύσματα ρουκέτας στο Κιριάτ Γκατ, 20 χιλιόμετρα βορείως της Γάζας. Ένας Ισραηλινός, επίσης 50 ετών, τραυματίστηκε από θραύσματα στην Ασκελόν, όπως ανέφερε η αστυνομία κάνοντας λόγο και για άλλους τραυματίες, για τους οποίους όμως δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Εκτός από τις πόλεις Ασντόντ και Ασκελόν, συνήθεις στόχους επειδή βρίσκονται πολύ κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα, ρουκέτες εκτοξεύτηκαν και εναντίον πόλεων στο κεντρικό Ισραήλ, κοντά στο Μοντίν και το Ρεχοβότ. Αργά το απόγευμα, οι σειρήνες εξακολουθούσαν να ηχούν σε άλλες μεθοριακές ζώνες του Ισραήλ και η αστυνομία κάλεσε του κατοίκους να κατευθύνονται στα καταφύγια κάθε φορά που σημαίνει συναγερμός.

Σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ρουκετών, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο περίπου 30 θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ. Ισραηλινά άρματα βομβάρδισαν επίσης πολλές στρατιωτικές θέσεις της Χαμάς. Μεταξύ των στόχων ήταν πέντε βάσεις της Χαμάς, μια κοινή βάση της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ και αρκετές βάσεις της τελευταίας οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή αεροπορία στοχοθέτησε 120 θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, ανάμεσά του και πολλές βάσει αλλά και ένα τούνελ του Ισλαμικού Τζιχάντ το οποίο η οργάνωση χρησιμοποιούσε για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε δύο πολυώροφα κτίρια στη Γάζα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι σε ένα από αυτά στεγάζονταν οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών και οι υπηρεσίες γενικής ασφάλειας της Χαμάς.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κλείνει τις μεθοριακές διαβάσεις με τη Γάζα και τις ζώνες αλιείας του παλαιστινιακού θύλακα, ενώ το βράδυ του σαββάτου ο Νετανιάχου συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη με τους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ορισμένων ρουκετών, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τα πλήγματα. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ο ένοπλος βραχίονας της οργάνωσης απειλεί ότι θα επιτεθεί σε πολλούς στρατηγικούς στόχους στο Ισραήλ, όπως στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με το Anadolu, το προσωπικό του πρακτορείου είχε απομακρυνθεί από το κτίριο λίγο πριν το πλήγμα, καθώς υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά. Κανένας δημοσιογράφος δεν τραυματίστηκε.

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις από την Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν να καταδικάζει με έντονο τρόπο την επίθεση σε ανάρτησή του στο twitter.

«Η Τουρκία και το πρακτορείο Anadolu θα συνεχίσουν να ενημερώνουν τον κόσμο για την ισραηλινή τρομοκρατία και τις ωμότητες στη Γάζα και άλλες περιοχές της Παλαιστίνης παρά τις επιθέσεις αυτές« ανέφερε σε ανάρτησή του.

Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ Τζόναθαν Κόνρικους, σχολιάζοντας τις επιδρομές στη Γάζα ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στοχοθετούν μόνο στρατιωτικούς στόχους.

Σύμφωνα με πηγή του Ισλαμικού Τζιχάντ, η Αίγυπτος, που έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, προσπαθεί να παρέμβει για την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινά και ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους.

Από τις Βρυξέλλες η ΕΕ ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό» των εκτοξεύσεων ρουκετών από τους Παλαιστίνιους, ενώ πρόσθεσε ότι στηρίζει «τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης».

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Μεσανατολικό Νικολάι Μλαντένοφ κάλεσε «όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση και να επιστρέψουν στην κατανόηση των τελευταίων μηνών».  Η Ουάσινγκτον τόνισε ότι στηρίζει «το δικαίωμα» του Ισραήλ «στην αυτοάμυνα».