To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μηνύει την Κομισιόν για την κρίση με την Πολωνία

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μηνύει την Κομισιόν για την κρίση με την Πολωνία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μήνυσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους χειρισμούς της στην κρίση με την Πολωνία, κατηγορώντας τη για αποτυχία και μη αξιοποίηση του μηχανισμού κυρώσεων κατά κρατών μελών που παραβιάζουν τους κανόνες, όπως στην περίπτωση της Βαρσοβίας.

Ο εν λόγω μηχανισμός εισήχθη στα τέλη του 2020 και επιτρέπει στην ΕΕ να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση των κρατών μελών που οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι αψηφούν το κράτος δικαίου. Το κράτος που βρίσκεται επί του παρόντος στην κορυφή της μαύρης λίστας είναι η Πολωνία, της οποίας η συντηρητική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια σειρά από πολιτικές που η ΕΕ θεωρεί απαράδεκτες.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει με συνέπεια και να ανταποκριθεί σε όσα δήλωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την τελευταία συζήτηση στην Ολομέλεια για το ζήτημα. Τα λόγια πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι, σχολιάζοντας την κατάθεση της μήνυσης.

Απάντηση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προχωρήσει σε αγωγή κατά της Κομισιόν έδωσε πριν από λίγο ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ. Με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο κ. Μαμέρ ανέφερε ότι:

«H Eυρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον κανονισμό αιρεσιμότητας. Επαναλαμβάνουμε ότι η Επιτροπή εφαρμόζει ήδη τον κανονισμό:

  • Έχουν συνταχθεί κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του.
  • Η παρακολούθηση πιθανών περιπτώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη
  • και η Επιτροπή ετοιμάζεται να στείλει επιστολές στα σχετικά κράτη μέλη όπου χρειάζεται».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Μεταρρύθμιση πολωνικού πειθαρχικού 

 

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Πέμπτη ότι η μεταρρύθμιση του πολωνικού πειθαρχικού σώματος των δικαστών αποτελεί «απαραίτητη προϋπόθεση» για τη λήψη των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Θέλουμε να βάλουμε στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σαφή δέσμευση για διάλυση του πειθαρχικού τμήματος, τερματισμό ή μεταρρύθμιση του πειθαρχικού καθεστώτος και έναρξη διαδικασίας επανεγκατάστασης των δικαστών», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι, την Τετάρτη, το Δικαστήριο της ΕΕ καταδίκασε την Πολωνία σε πρόστιμο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα επειδή αγνόησε μια από τις αποφάσεις του, όταν στις 14 Ιουλίου διέταξε να σταματήσουν αμέσως οι εργασίες του πειθαρχικού οργάνου του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας. Το όργανο αυτό έχει τη δυνατότητα να αίρει την ασυλία των δικαστών, ώστε να τους ασκούνται ποινικές διώξεις, ή να μειώνει τον μισθό τους.

Αποβολή της Πολωνίας από το ευρωπαϊκό δίκτυο 

 

Το Ευρωπαϊκό δίκτυο δικαστικών συμβουλίων (RECJ) απέβαλε την Πολωνία από τις τάξεις του, λόγω των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα που εισήγαγε η χώρα αυτή, ερχόμενη σε ρήξη με τις Βρυξέλλες.

Το Πολωνικό Συμβούλιο Δικαστικής Εξουσίας (KRS), ένα συνταγματικό όργανο, αρμόδιο για τον διορισμό των δικαστών, αποβλήθηκε επειδή δεν ανταποκρίνεται πλέον στην αναγκαία προϋπόθεση της ανεξαρτησίας του απέναντι στις πολιτικές αρχές, όπως ανέφερε ο Φίλιπο Ντονάτι, ο πρόεδρος του RECJ.