Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα σε ενέργεια και Ουκρανία
Shutterstock
Shutterstock
Σύνοδος Κορυφής Πράγας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα σε ενέργεια και Ουκρανία

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας την Παρασκευή, πώς να ενισχύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία, καθώς και τα κοινά επόμενα βήματά τους για να δαμάσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας.

Στην επιστολή πρόσκλησης που απέστειλε προς τους Ευρωπαίους ηγέτες και δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ζήτησε μια σταθερή απάντηση της ΕΕ στις πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης και της προσάρτησης των τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία.

«Στη συνάντησή μας θα συζητήσουμε πώς να συνεχίσουμε να παρέχουμε ισχυρή οικονομική, στρατιωτική, πολιτική και χρηματοοικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε ο Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των συναντήσεων των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ.

Η ανακοίνωση της προσάρτησης των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών ήρθε έπειτα από τη διεξαγωγή «δημοψηφισμάτων» σε αυτές τις περιοχές. Οι κυβερνήσεις της Δύσης και το Κίεβο τόνισαν ότι η διαδικασία παραβίαζε το διεθνές δίκαιο και οι ψηφοφορίες ήταν καταναγκαστικές και μη αντιπροσωπευτικές.

Η Σύνοδος Κορυφής της Πράγας θα παράσχει επίσης καθοδήγηση στις Βρυξέλλες σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να λάβει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, σύμφωνα με τον Μισέλ.

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι εγγυόμαστε ασφάλεια στον εφοδιασμό και οικονομικά προσιτή ενέργεια για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας, ιδίως καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», επισήμανε.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ υιοθέτησαν μια νέα σειρά μέτρων την Παρασκευή, προκειμένου να δαμάσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος, συμπεριλαμβανομένων των φόρων επί των κερδών των επιχειρήσεων ενέργειας.

Όμως τα κράτη διχάζονται για το τι πρέπει να κάνουν στη συνέχεια, με πολλά να ζητούν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ και άλλα συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, να αντιτάσσονται.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης την Παρασκευή πώς να προστατεύσουν τις υποδομές ζωτικής σημασίας, μετά τις διαρροές στους δύο αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Όλοι μαζί, ο καθένας χώρια και τα 200 δισ. των Γερμανών