Παραιτείται ο πρωθυπουργός του Ιράκ - Παραμένει το χάος

Παραιτείται ο πρωθυπουργός του Ιράκ - Παραμένει το χάος

Την παραίτησή του αναμένεται να υποβάλλει στην ιρακινή βουλή ο πρωθυπουργός της χώρας Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι εν μέσω των πιο αιματηρών ταραχών από την περίοδο της προεδρίας του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο Μάχντι ανακοίνωσε ότι θα υποβάλλει την παραίτησή του λιγο μετά τις δηλώσεις του Ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλ Σιστανι ο οποίος κάλεσε την Βουλή να αντικαταστήσει το υπουργικό συμβούλιο. Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός Χαιντερ Αλ Αμπαντί ζήτησε να υπάρξει το συντομότερο δυνατόν ψήφος εμπιστοσύνης για τη κυβέρνηση Μάχντι η οποία ούτως ή άλλως στηρίζεται στο δύο μεγαλύτερα κόμματα αυτό του Σιίτη κληρικού Μοχτάντα Σαντρ και του Χάντι Αμίρι.

400 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους διαδηλωτές, έχουν σκοτωθεί και 4.000 τραυματισθεί από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε ένα κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράκ σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα, η ιρακινή κυβερνητική επιτροπή ανθρώπινων δικαιωμάτων. Χθες μόνο περίπου 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα σε μια από τις πιο βίαιες μέρες από τη μέρα που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις.

Το κίνημα που ξεκίνησε από τη Βαγδάτη με αίτημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους και την παραίτηση των «διεφθαρμένων» πολιτικών, έχει πλέον επεκταθεί σχεδόν σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως την Αμαρα την Νατζαφ και την Νασιρίγια, λαμβάνοντας διαστάσεις οργής εναντίον του Ιράν.

Την Τετάρτη, διαδηλωτές έκαψαν το ιρανικό προξενείο στη Νατζάφ κατηγορώντας ευθέως το Ιράν για τη βία των παραστρατιωτικών οργανώσεων και για την παρεμβατικότητα στις υποθέσεις της χώρας τους. Ένας λόγος άλλωστε που οι διαδηλώσεις πήραν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις ήταν άλλωστε η κίνηση του πρωθυπουργού να αποδεσμεύσει τον Αμπντούλ Γουαχάμπ Αλ Σααντί αναπληρωτή διευθυντή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ρίχνοντας νερό στον μύλο της οργής καθώς ο Ιρακινός αξιωματούχους είναι αγαπητός στους συμπατριώτες του.

Η χώρα είναι τέταρτη στον κόσμο σε πετρελαϊκά κοιτάσματα, όμως το 22,5% του πληθυσμού των 40 εκατομμυρίων ζει με 2 δολάρια την ημέρα. Το ποσοστό της ανεργίας είναι στο 8% αλλά στους νέους κάτω των 25% πλησιάζει το 18%.