Πουτζδεμόν: Πολιτικό «αναβρασμό» προκάλεσε η  αποτυχία της αστυνομίας να τον συλλάβει

Πουτζδεμόν: Πολιτικό «αναβρασμό» προκάλεσε η αποτυχία της αστυνομίας να τον συλλάβει

   

Πολιτικό «αναβρασμό» προκάλεσε στην Ισπανία η αιφνιδιαστική εμφάνιση του αυτονομιστή ηγέτη της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζδεμόν και ειδικά η αποτυχία της καταλανικής αστυνομίας να τον συλλάβει. Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου ζήτησε εξηγήσεις από την καταλανική αστυνομία και το υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που η κυβέρνηση δεν σχολιάζει το θέμα, επίσημα. 

Υπενθυμίζεται ότι, ο Πουτζδεμόν, ο οποίος αποτελεί αντικείμενο εντάλματος σύλληψης για τον ρόλο του στην αποτραπείσα προσπάθεια απόσχισης της Καταλωνίας το 2017, πέρασε τα επτά τελευταία χρόνια εκτός Ισπανίας, κυρίως στο Βέλγιο, αλλά και στη νότια Γαλλία. Ωστόσο, την Πέμπτη (08/08) επανεμφανίστηκε για σύντομο χρονικό στη Βαρκελώνη, με τις αστυνομικές αρχές να μην καταφέρνουν να τον συλλάβουν προτού διαφύγει από τη χώρα.

Εξηγήσεις ζητά ο δικαστής

Ο δικαστής Πάμπλο Γιαρένα, που εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζδεμόν, ζητάει εξηγήσεις σχετικά με την αστυνομική δύναμη «που είχε εγκριθεί και αναπτυχθεί» στη Βαρκελώνη προκειμένου να κατανοήσει την «αποτυχία» της, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή (09/08).

Από το υπουργείο Εσωτερικών, ο δικαστής ζητάει πληροφορίες για τα μέσα που είχαν αναπτυχθεί «ώστε να εντοπιστεί στα σύνορα και να τεθεί υπό κράτηση», καθώς και για τις εντολές που είχαν δοθεί για να συλληφθεί «μετά τη φυγή του».

Από την καταλανική αστυνομία --Mossos d'esquadra-- ο δικαστής ζητάει τα ονόματα «εκείνων που συνέλαβαν την ιδέα της επιχείρησης, εκείνων που επιφορτίστηκαν με την έγκρισή της και εκείνων που επιφορτίστηκαν με την εφαρμογή της ή την επιχειρησιακή ανάπτυξή της». Μάλιστα, την Πέμπτη (08/08) συνελήφθησαν δύο μέλη της, με την κατηγορία της υποβοήθησης της απόδρασής του. Ο διοικητής της υπηρεσίας ανέφερε ότι όσοι αστυνομικοί τον βοήθησαν να αποδράσει, δεν αξίζουν να φορούν τη στολή.

Οι δηλώσεις των υπουργών

Ευρισκόμενος στο Παρίσι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως η επιχείρηση για τη σύλληψη του αυτονομιστή ηγέτη «ήταν ευθύνη της Mossos» που «είναι η αρμόδια αστυνομική δύναμη (...) για να εφαρμόσει τις δικαστικές εντολές».

«Στην κυβέρνηση, αυτό που κάνουμε και αυτό το οποίο εγγυόμαστε είναι πως η Ισπανία είναι κράτος δικαίου, όπου ο νόμος εφαρμόζεται και όπου οι δικαστικές εντολές πρέπει να τηρούνται», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε να υποβαθμίσει την επίσκεψη, λέγοντας ότι η εμφάνιση του Πουτζδεμόν δεν προσέφερε τίποτα στην καταλανική κοινωνία, που άφησε πίσω της μια χαμένη δεκαετία στείρας αντιπαράθεσης, που δεν υπήρξε κανείς νικητής.

Επισήμως η κυβέρνηση επέλεξε να μη σχολιάσει την επίσκεψη.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος του αυτονομιστή ηγέτη, Γκονθάλο Μπόγε δήλωσε ότι ο πελάτης του βρίσκεται εκτός Ισπανίας και δεν σκοπεύει να παραδοθεί.

Την Πέμπτη (08/08) το βράδυ ο ίδιος είχε δηλώσει στην καταλανική δημόσια τηλεόραση πως ο Πουτζδεμόν είχε «επιστρέψει σπίτι του» μετά τη σύντομη ομιλία του κοντά στο καταλανικό κοινοβούλιο, όπου στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της περιφέρειας της Καταλωνίας.

Η τοποθέτηση του γ.γ του κόμματος

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του κόμματος του Πουτζδεμόν, του Junts per Catalunya ("Μαζί για την Καταλωνία"), Ζόρντι Τουρούλ δήλωσε την Παρασκευή (09/08) πως ο αυτονομιστής ηγέτης επέστρεψε στο Βέλγιο. Ανέφερε, πάντως, ότι ο Πουτζδεμόν σκόπευε να παραδοθεί στην αστυνομία με την είσοδό του στο κτίριο του κοινοβουλίου αλλά αποφάσισε να μην το πράξει λόγω της «όλο και πιο επιθετικής» παρουσίας της αστυνομίας, ενώ αποφάσισε να μην παραδοθεί για να γλιτώσει την καταλανική αστυνομία από την αμηχανία του να φωτογραφηθεί κατά τη σύλληψή του.

Να σημειωθεί πάντως ότι τα βίντεο δείχνουν ότι ο Πουτζδεμόν δεν έκανε καμία προσπάθεια να φτάσει στο Κοινοβούλιο, όπου θα γινόταν η ορκωμοσία του νέου Καταλανού προέδρου. Αντί αυτού, μετά τη σύντομη ομιλία του, κατευθύνθηκε στο αυτοκίνητο που τον περίμενε, εισήλθε σε αυτό και διέφυγε.

Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση αντιδρά. Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος ζήτησε την παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και Άμυνας για την αποτυχία της σύλληψης του Πουτζδεμόν.

«Μπροστά σε μια τέτοια φάρσα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει διακοπές γελώντας στα μούτρα του ισπανικού λαού» έγραψε στο Χ ο Φεϊχό.

Η επανεμφάνιση του Πουτζδεμόν

Κεντρικό πρόσωπο στο θέμα της αυτονομίας της Καταλωνίας, ο Κάρλες Πουτζδεμόν είχε ανακοινώσει την επιστροφή του προκειμένου να λάβει μέρος στην ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της περιφέρειας. Περιορίστηκε τελικά σε μια σύντομη ομιλία, την οποία εκφώνησε από μία εξέδρα κοντά στο κοινοβούλιο, ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του, προτού εξαφανιστεί διακριτικά, καταφέρνοντας να ξεφύγει από την αστυνομική δύναμη που είχε αναπτυχθεί προκειμένου να τον συλλάβει.

Παρά τον νόμο περί αμνηστίας που διαπραγματεύθηκε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ με αντάλλαγμα την υποστήριξη του κόμματος του Κάρλες Πουτζδεμόν στην κυβέρνησή του, ο τελευταίος εξακολουθεί να καταζητείται από την ισπανική δικαιοσύνη.

Ο νόμος περί αμνηστίας, που έχει επικριθεί πολύ από την αντιπολίτευση, είναι στο κέντρο πολλών δικαστικών συζητήσεων από την 1η Ιουλίου, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε πως δεν εφαρμόζεται παρά μόνο σε ορισμένα από τα αδικήματα που προσάπτονται στον αυτονομιστή ηγέτη.