Πάνω από 117 εκατομμύρια θα φτάσουν οι εκτοπισμένοι στον κόσμο το 2023
Ύπ. Αρμοστεία ΟΗΕ

Πάνω από 117 εκατομμύρια θα φτάσουν οι εκτοπισμένοι στον κόσμο το 2023

«Οι πρόσφυγες έχουν εμπειρογνωμοσύνη και δεξιότητες και η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από αυτούς», παρατήρησε η επικεφαλής της Ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ στη χώρα μας, Μαρία Κλάρα Μαρτίν μιλώντας σε εκδήλωση για τα οφέλη πρόσληψης μεταναστών στις επιχειρήσεις και τη στενή συνεργασία που έχει με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην κοινωνική ένταξή τους.

«Τα οφέλη για τους πρόσφυγες είναι η αίσθηση του ανήκειν, καθώς τους επιτρέπεται να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να επουλώσουν τα τραύματά τους, ενώ η απασχόληση προσφύγων στηρίζει και την οικονομία και ωφελεί και την κοινωνία, καθώς προωθείται η ειρηνική συνύπαρξη και η ανταλλαγή γνώσεων και πολιτισμών», συμπλήρωσε.

Τη σύνδεση μεταξύ εργοδοτών και προσφύγων παρέχει ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ύπατης Αρμοστείας και της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Catholic Relief Services» (adamajobcenter.crs.org). Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων, αλλά και την αυξανόμενη ζήτηση για προσωπικό σε ορισμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Η πλατφόρμα λειτουργεί παράλληλα με τις υπηρεσίες απασχολησιμότητας που παρέχει το κέντρο Adama το οποίο συνδημιούργησαν οι ίδιοι φορείς στην Αθήνα για να υποστηρίξουν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην αναζήτηση εργασίας και επιχειρήσεις σε τυχόν γραφειοκρατικά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσουν κατά τη διαδικασία των προσλήψεων.

Τσούνης: Να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο

Το «παρών» έδωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος επεσήμανε ότι «πολλοί έφτασαν εδώ χωρίς οικογένειες, κάτω από τραγικές συνθήκες. Ο ανθρωπισμός μας υπαγορεύει να τους καλωσορίσουμε, να τους ανοίξουμε την αγκαλιά μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν επέλεξαν να ζήσουν σε ένα καθεστώς καταπίεσης ή σε πόλεμο και δεν ήθελαν να αφήσουν τα σπίτια τους, αναγκάστηκαν για να σώσουν τη ζωή και τις οικογένειές τους. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το καταλάβουμε και να τους βοηθήσουμε».

Ο κ. Τσούνης μιλώντας εκ βαθέων υπενθύμισε ότι προέρχεται από οικογένεια μεταναστών, οι οποίοι αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον στις ΗΠΑ, ενώ αναφέρθηκε και «σε θεμελιώδεις έννοιες και αξίες της ζωής που εφηύραν οι Έλληνες, τη φιλοξενία, την αγάπη και το φιλότιμο». «Όλοι πρέπει να γίνουμε πιο θετικοί στη συμπερίληψη σε όλους τους ανθρώπους, γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι ανήκουν σε ένα καλύτερο κόσμο. Πρέπει να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο από ό,τι τον βρήκαμε, ένα κόσμο που να είμαστε περήφανοι γι' αυτόν», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των περίπου 25 επιχειρήσεων που ήταν παρόντες ο πρέσβης των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι «προσλαμβάνοντας έναν πρόσφυγα δείχνετε ότι ο οργανισμός σας νοιάζεται για την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων, αλλά και πάνω από όλα για την ίδια την κοινωνία και τις ανάγκες του ανθρώπου, δηλαδή την αξιοπρέπειά του».