Το «άνοιγμα» της ΔΕΗ στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το «άνοιγμα» της ΔΕΗ στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων της, των συνεχών επιτυχημένων εξαγορών και των mega deals, η ΔΕΗ προχώρησε τώρα στην ίδρυση θυγατρικής για τη δραστηριοποίηση στην Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Η νέα εταιρεία, εν ονόματι «Olympus AI», συστήθηκε στο ΓΕΜΗ στις 30 Ιουλίου με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ και 100.000 μετοχές. Πρόεδρος στο Δ.Σ. έχει οριστεί ο Αλέξανδρος Πατεράκης και αντιπρόεδρος ο Σωτήρης Χατζημιχαήλ.

Ο όμιλος κάνει πράξη τον τρίτο από τους βασικούς πυλώνες του μετασχηματισμού που είχε ανακοινώσει ο Γιώργος Στάσσης από το 2019, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της εταιρείας. Το «τρίπτυχο» της επιτυχίας για τον CEO του ομίλου ήταν το «green deal» στην ηλεκτροπαραγωγή, η πελατοκεντρική αντίληψη και η ψηφιοποίηση. Αφού ο όμιλος πραγματοποίησε τα δύο πρώτα, με τη νέα αυτή θυγατρική έρχεται να συμπληρώσει το «παζλ», υλοποιώντας πλήρως το όραμα του CEO.

Βασικό αντικείμενο, λοιπόν, της «Olympus AI», θα είναι η υλοποίηση εφαρμογών με Tεχνητή Nοημοσύνη, που προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες διαφόρων κλάδων, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, η εκπαίδευση και οι μεταφορές. Στη δραστηριότητα της εταιρείας περιλαμβάνεται, επίσης, η έρευνα και η ανάπτυξη Tεχνητής Nοημοσύνης. Ειδικότερα, η θυγατρική θα διεξάγει έρευνες και μελέτες σε διάφορους τομείς της Tεχνητής Nοημοσύνης και της γενετικής Tεχνητής Nοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων της μηχανικής μάθησης, της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, της υπολογιστικής όρασης, της ρομποτικής και της ανάλυσης δεδομένων. Επιπλέον, οι υποδομές για δεδομένα, το μάρκετινγκ και οι πωλήσεις, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες αλλά και η κατοχύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβάνονται στις βασικές δραστηριότητες της «Olympus AI» .

Το «πάντρεμα» με τα data centers

Η Επιχείρηση φαίνεται να επενδύει ολοένα και περισσότερο στον «κόσμο» της τεχνολογίας, καθώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ανακοίνωσε την ανάπτυξη της στα data centers, με την κατασκευή του πρώτου κέντρου δεδομένων, δυναμικότητας 25 MW, το οποίο θα υλοποιηθεί στην Αττική με την Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι τομείς που θα δραστηριοποιείται τώρα η νέα θυγατρική «Olympus AI», παράγουν πολύ μεγάλους όγκους δεδομένων, των οποίων η επεξεργασία απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ και μεγάλα data centers. Τις λύσεις software που θα δημιουργήσει η «Οlympus ΑΙ» θα τις πλαισιώσει με το απαραίτητο hardware για την αξιοποίησή τους, δηλαδή υποδομές ΑΙ (data centers) για προσφορά υπηρεσιών δημόσιου και ιδιωτικού νέφους, με έμφαση στα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί να διαθέτει προϊόντα με τη «φόρμουλα» της πλατφόρμας ως υπηρεσίας (Platform as a Service – PaaS), με το λογισμικό να «τρέχει» στα δικά της data center για να επεξεργάζεται τα δεδομένα που θα «ανεβάζουν» στο cloud οι πελάτες της. Συνδυαστικά, λοιπόν, κι ενώνοντας τις δυνάμεις της, η Επιχείρηση κάνει ένα μεγάλο «άνοιγμα» στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών και της ψηφιακής οικονομίας. Στόχος είναι να συμμετέχει σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας μεταφοράς και επεξεργασίας της πληροφορίας, προκειμένου με τις λύσεις software που θα αναπτύσσει η νέα θυγατρική, να προσφέρει προϊόντα AI με τη μορφή μίας ολοκληρωμένης πλατφόρμας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ θα μπορούσε να επωφεληθεί και από το «πρόσφορο» έδαφος των λιγνιτικών πεδων της Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, μιας και απελευθερώνονται μεγάλες εκτάσεις γης που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των data centers. Εξάλλου, η γη εκεί ενδείκνυται για μια τέτοια ανάπτυξη, μιας και είναι ήδη «έτοιμη», καθώς υπάρχουν οι υποδομές, οι διασυνδέσεις αλλά και η παραγωγή ενέργειας για τον ανεφοδιασμό των data centers. Λίγο καιρό πριν, άλλωστε, ο Γιώργος Στάσσης, είχε αναφέρει σε συνέδριο με αφορμή την ανακοίνωση της επένδυσης στα data centers, ότι οι εκτάσεις των πρώην λιγνιτωρυχείων πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ανάλογων υποδομών. Τόνισε, επίσης, πως «η ΔΕΗ θα είναι πιο ψηφιακή στο μέλλον», εξηγώντας γιατί η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση είναι απαραίτητοι πυλώνες για να μπορεί μια εταιρεία ενέργειας να λειτουργεί αποδοτικά, κάνοντας ένα ακόμη βήμα για την εξέλιξή της σε «πράσινο ηγέτη» στη ΝΑ Ευρώπη.