Αποθήκευση ενέργειας: Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτόνομες μπαταρίες

Αποθήκευση ενέργειας: Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτόνομες μπαταρίες

Από μέρα σε μέρα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τον διαγωνισμό έργων αποθήκευσης ενέργειας που αφορά τις standalone μπαταρίες, 4ωρης διάρκειας και συνολικής ισχύος 200 MW. Η δημοσίευσή της συνεπάγεται και το ξεκίνημα του τρίτου και τελευταίου αυτού διαγωνισμού, ο οποίος μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Ενέργειας, όλα τα έργα μετά από αυτόν θα υλοποιούνται χωρίς ενίσχυση.

Η ΡΑΑΕΥ θα ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησης ώστε να ξεκινήσει ο διαγωνισμός, ο οποίος θα είναι και ο τελευταίος που δημοπρατείται με λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση. Η αρχική ισχύς για τις αυτόνομες μπαταρίες ήταν στα 300 MW αλλά το υπουργείο κατέληξε τελικά στη δημοπράτηση των μπαταριών με ισχύ 200 MW και θα αφορά έργα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγή σημειώθηκε και στις προσφορές, οι οποίες τώρα ορίζονται στα 145.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος, αντί για 115.000 ευρώ ανά MW που ήταν στους προηγούμενους διαγωνισμούς.

Ο διαγωνισμός προβλέπει την ανάπτυξη μπαταριών 4ωρης διάρκειας με έργα τα οποία θα εξασφαλίσουν επενδυτική ενίσχυση 200.000 ευρώ ανά MW, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με τον πρώτο διαγωνισμό καθώς η επενδυτική ενίσχυση του δεύτερου για της δίωρης διάρκειας μονάδες ήταν στα 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ. Πρόκειται για τον τελευταίο διαγωνισμό που θα προσφέρει ενίσχυση σε CAPEX και OPEX καθώς στη συνέχεια τα έργα αποθήκευσης δεν θα λαμβάνουν επιδοτήσεις, αλλά θα μπορούν να συμμετέχουν σε προσκλήσεις για την εξασφάλιση fast-track αδειοδότησης. Τη λειτουργική ενίσχυση που θα «κλειδώσουν» μέσω του τρίτου διαγωνισμού θα τη διατηρήσουν για δέκα έτη από την έκδοση της άδειας λειτουργίας των σταθμών αποθήκευσης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη καταβολής της λειτουργικής ενίσχυσης από τον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ). 

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο «πατάει» γκάζι στις διαδικασίες για την εγκατάσταση μπαταριών στο ηλεκτρικό σύστημα χωρίς ενίσχυση αλλά με ισχυρό κίνητρο την ταχεία αδειοδότηση των έργων με βάση τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου.

Οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες

Με βάση τις νέες ρυθμίσεις θα δοθεί η δυνατότητα να παραμείνουν σε ισχύ και να μετατραπούν σε άδειες αποθήκευσης, οι άδειες παραγωγής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα (αέριο και λιγνίτη), οι οποίες είναι συνδεδεμένες με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ αλλά έχουν πάψει να λειτουργούν από την 1η Ιανουαρίου 2024 ή θα πάψουν να λειτουργούν μελλοντικά.

Η τροποποίησή τους από τη ΡΑΑΕΥ θα μπαίνει σε απόλυτη προτεραιότητα, όπως και όποιες άλλες τροποποιήσεις στην αδειοδότηση απαιτηθούν. Η συνολική ισχύς των οριστικών προσφορών σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα για την εγκατάσταση αυτών των μονάδων αποθήκευσης θα φτάνει τα 450 MW  με πλαφόν τα 150 MW για κάθε επενδυτή.

Oι συνθήκες για την τοποθέτηση των μπαταριών στο σύστημα ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται να έχουν «ωριμάσει» σημαντικά ερχόμενοι ένα βήμα πιο κοντά στην αποθήκευση ενέργειας. Η τελευταία λογίζεται ως «κλειδί» για τη συγκράτηση των αυξανόμενων περικοπών «πράσινης» ενέργειας και αναμένεται να δώσει τη λύση στο πρόβλημα αυτό, το οποίο προκύπτει ως απόρροια της σύνδεσης της χαμηλής κατανάλωσης και της αυξημένης παραγωγής των ΑΠΕ.  

Το φθινόπωρο θα μας υποδεχθεί γενικότερα, λοιπόν, με… μπαράζ επενδύσεων στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας με σκοπό την ταχύτερη σύνδεσή των έργων με το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Το επιτελείο του ΥΠΕΝ ετοιμάζει τότε ένα πακέτο μέτρων με σκοπό την εγκατάσταση συσσωρευτών συνολικής ισχύος περίπου 1,5 GW με 2 GW και προωθεί μια ακόμα αλλαγή, την αποθήκευση ενέργειας σε υφιστάμενα φωτοβολταϊκά πάρκα, στα οποία θα δοθεί προθεσμία έως τις 14 Μαρτίου 2025 για αίτηση εγκατάστασης. Προϋπόθεση είναι να λειτουργούν από την 4η Ιουλίου 2019 κι έπειτα, έχοντας εξασφαλίσει λειτουργική ενίσχυση ή να έχουν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ή το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας έως τις 15 Φεβρουαρίου 2025. Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ είναι να αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος έως 2 GW.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ανάγκες για την τοποθέτηση μπαταριών είναι μεγάλες, σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθεί το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Με τα νέα έργα αλλά και με τον τρίτο κύκλο των standalone μπαταριών η δυναμική της χώρας συνολικά σε σταθμούς αποθήκευσης θα ανέλθει στα 3,5 GW καλύπτοντας ένα σημαντικό ποσοστό του εθνικού στόχου που προβλέπει έως  το 2030 4,3 GW. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σε δήλωσή του σε πρόσφατο συνέδριο, είχε αναφέρει ότι η χώρα είναι ευλογημένη με εξαιρετικούς πόρους ανανεώσιμης ενέργειας και για να επωφεληθεί από αυτούς, πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη αποθήκευσης ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η πολιτική αυτή μπορεί να αποδειχθεί ορόσημο στο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης της χώρας.