Αποδομεί ο Ν. Φίλης την «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο

Αποδομεί ο Ν. Φίλης την «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο

Στην πλήρη αποδόμηση του success story του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο προχώρησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Ο πρώην υπουργός Παιδείας έστειλε σαφές μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου λέγοντας με νόημα: «Δεν είναι έξοδος αν δεν κουβεντιάσουμε πώς θα μειωθεί η απόκλιση από την Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να πραγματοποιηθεί η «καθαρή έξοδος» θα πρέπει να υπάρχουν δύο προαπαιτούμενα. «Η πορεία εξόδου από την κρίση πρέπει να συνοδευτεί από σύγκλιση της οικονομίας με ευρωπαϊκές οικονομίες. Και με πολιτικές που πρέπει να κλείνουν τις κοινωνικές ανισότητες και όχι να τις ανοίγουν», εξήγησε, «ακυρώνοντας» ουσιαστικά το αφήγημα που επιχειρεί να «στήσει» το Μέγαρο Μαξίμου.

Κάνοντας ακόμη πιο σαφή τη διαφωνία του είπε λίγο αργότερα: «Βγαίνουμε (σ.σ. από το μνημόνιο) μάλιστα! Με τι στόχους; Θα υπάρξει πολιτική σύγκλιση ή θα αυξηθεί η απόσταση». Παράλληλα, έβαλε στη συζήτηση το χρέος και μάλιστα τόνισε ότι στα επίπεδα που έχει φτάσει απαιτείται ονομαστική απομείωση, δηλαδή κούρεμα. Επικαλούμενος μια σχετική μελέτη τόνισε πως «χωρίς ονομαστική απομείωσή του της τάξης του 15% με 20% δεν μπορεί να γίνει απόσβεση του χρέους».

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία: Intime News