B. Sanders: Οι φτωχοί δυστυχώς δεν πάνε να ψηφίσουν

B. Sanders: Οι φτωχοί δυστυχώς δεν πάνε να ψηφίσουν

O υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών,  Bernie Sanders, απέδωσε τις απώλειές του στις πρόσφατες προκριματικές εκλογές του κόμματος στο «γεγονός» ότι «οι φτωχοί άνθρωποι δεν ψηφίζουν», κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένης συνέντευξή του στο "Meet the Press" του NBC, όπως μεταδίδει το CBS. 

Ο παρουσιαστής της εκπομπής, Chuck Todd, σημείωσε στον B. Sanders το Σάββατο ότι «17 από τις 25 πολιτείες με τα υψηλότερα επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας έχουν διεξάγει προκριματικές. 16 από αυτές τις 17 πολιτείες τις έχει κερδίσει η Hillary Clinton, όχι εσείς. Γιατί;». 

Ο Bernie Sanders απάντησε: «Eπειδή οι φτωχοί άνθρωποι δεν ψηφίζουν. Θέλω να πω, ότι αυτό είναι απλά ένα γεγονός».

Ο γερουσιαστής από το Βερμόντ, ο οποίος έχει καταστήσει την αντιμετώπιση της εισοδηματικής ανισότητας ακρογωνιαίο λίθο της εκστρατείας του, πρόσθεσε ότι κατά τις τελευταίες ενδιάμεσες εκλογές του 2014, «το 80% των φτωχών ανθρώπων δεν ψήφισαν.

Ωστόσο, ελπίζει να «αναστρέψει» αυτή τη «θλιβερή πραγματικότητα της αμερικανικής κοινωνίας».

Σημειώνοντας ότι η εκστρατεία του έχει κάνει «καλή δουλειά» κινητοποιώντας τους νέους στη διαδικασία της ψηφοφορίας, ο B. Sanders είπε ότι ελπίζει να κάνει το ίδιο και με τον πληθυσμό των ψηφοφόρων του κατώτερου εισοδήματος, κάτι που όπως υποστήριξε είχε «κάποια επιτυχία ήδη». 

«Αν μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά την προσέλευση των ψηφοφόρων έτσι ώστε άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα, εργαζόμενοι και νέοι να συμμετέχουν στην πολιτική διαδικασία, αν έχουμε μια προσέλευση ψηφοφόρων του 75%, αυτή η χώρα θα μετατραπεί ριζικά», δήλωσε ο Bernie Sanders.

Όπως ανέφερε ωστόσο η εφημερίδα Washington Post, τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής των φτωχότερων ψηφοφόρων μπορεί να μην βοηθούσαν τον B. Sanders.

Σyγκεκριμένα, στις πολιτείες όπου διεξήχθησαν exit polls μετά τις προκριματικές εκλογές, ο B. Sanders έχασε από την H. Clinton στους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους με εισοδήματα νοικοκυριών κάτω από 50.000 δολάρια ετησίως. Η H. Clinton κέρδισε αυτά τα κοινωνικά στρώματα με 55% έναντι 44% του B. Sanders.

Τα σχόλια B. Sanders έρχονται μετά την πρόσφατη απώλεια που είχε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, με την H. Clinton να υπερισχύει του γερουσιαστή του Βερμόντ κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες.

Την Τρίτη, πέντε ακόμα πολιτείες διεξάγουν προκριματικές εκλογές: Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Μέριλαντ, Πενσυλβάνια, και Ρόουντ Αϊλαντ.