Bloomberg: Η ΕΕ απέρριψε τη βρετανική πρόταση για την αλιεία

Bloomberg: Η ΕΕ απέρριψε τη βρετανική πρόταση για την αλιεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε τις τελευταίες παραχωρήσεις της Βρετανίας αναφορικά με την αλιεία, παρότι οι δυο πλευρές φέρονταν να βρίσκονται σε συμφωνία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Την είδηση μετέφεραν δυο αξιωματούχοι με γνώση των συνομιλιών στο πρακτορείο Bloomberg.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, η Βρετανία πρότεινε έναν συμβιβασμό που θα περιλαμβάνει περικοπή 30% των δικαιωμάτων της ΕΕ στα ύδατα της - επί του παρόντος αξίας περίπου 650 εκατ. ευρώ ετησίως - για μια πενταετή μεταβατική περίοδο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Λονδίνο επέμεινε στην ΕΕ να αποδεχτεί μείωση 60%, αλλά το μπλοκ αρνήθηκε να δεχτεί μείωση άνω του 25%.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε επέλθει σημαντική σύγκλιση σε δύο κεντρικά πεδία ασυμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών: την εξασφάλιση όρων ισότιμου ανταγωνισμού και τον μηχανισμό διαιτησίας για ενδεχόμενες, μελλοντικές διαφορές. Ωστόσο, σε ευρύτερο πλαίσιο, οι διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να βρίσκουν εμπόδια στα αλιευτικά δικαιώματα των Ευρωπαίων στα βρετανικά ύδατα, παρότι η αλιεία αντιπροσωπεύει απειροελάχιστο ποσοστό του ΑΕΠ και για τις δύο πλευρές.