Δ. Αβραμόπουλος: "Δεν γίνεται να δημιουργηθούν hotspots στην Τουρκία"

Δ. Αβραμόπουλος: "Δεν γίνεται να δημιουργηθούν hotspots στην Τουρκία"

Τα hotspots μπορούν να δημιουργηθούν μόνο μέσα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι στην Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα και την Ιταλία, τις κύριες πύλες εισόδου, ετοιμάζονται απο τέσσερα-πέντε τέτοια σημεία στην κάθε χώρα, εξήγησε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας σε παρέμβασή του κατά την συνέντευξη που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας εχθές στο Star, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι τα hotspots θα στελεχώνονται, μεταξύ άλλων, από μέλη της Europol και της Υπηρεσίας Ασύλου, και από στελέχη των εθνικών αρχών, ενώ εκεί θα διεκπεραιώνονται η ταυτοποίηση και η δακτυλοσκόπηση. Τα δεδομένα κατόπιν θα περνούν στη βάση πληροφοριών και θα αρχίζει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, η οποία έχει μείνει πολύ πίσω.

Για την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως για την Ελλάδα έχουν εγκριθεί εδώ και ένα χρόνο 475 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία η Ελλάδα έχει πάρει μέχρι στιγμής 33 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα έχει καταθέσει 16 αιτήματα για επείγοντα ζητήματα, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί τα 14 που αφορούν 29,2 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα θα συζητηθούν.

"Όταν αρχίσουν να λειτουργούν τα hotspots θα διετεθούν και τα υπόλοιπα χρήματα και θα ακολουθήσουν και άλλα", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και παραδέχτηκε πως "τώρα τα πράγματα τρέχουν, παλιότερα είχαμε καθυστερήσεις". Επίσης, 100 εκατομμύρια προορίζονται προς τον ΟΗΕ και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς για τα 3 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε πως θα διατεθούν στο ειδικό ταμείο βοήθειας των προσφύγων και όχι απευθείας στην Τουρκία. "Δεν δίνονται στην Τουρκία αλλά στο ειδικό fund για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες. Τα διαχειρίζεται ειδική μεικτή διαχειριστική αρχή και αφορά τη διατροφή, την ιατρική περίθαλψη και τις εγκαταστάσεις των προσφύγων", διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές χώρες που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους στο προσφυγικό, ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε πως έχουν παρθεί πρωτοβουλίες, και σύντομα θα στείλει ο ίδιος επιστολή προς αυτές τις χώρες. "Επικαλούνται το πρόσχημα ότι από την ώρα που δεν έχουν λειτουργήσει τα hotspot δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία. Και υπάρχει μια αλήθεια σε αυτό".

Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν έχει τεθεί ζήτημα εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα, ούτε ενίσχυση των στρατιωτικών συνόρων με την ΠΓΔΜ, ούτε έξοδος της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, καθότι η νομοθεσία είναι σαφής. Περιέγραψε πως έλεγχοι διενεργούνται τακτικά στα κράτη-μέλη και όταν παρατηρηθούν προβλήματα ή ελλείψεις, προτείνονται διορθώσεις, ενώ υπογράμμισε πως οι έλεχγοι και οι εκθέσεις δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα. "Οι επισημάνσεις θα μπορούσαν να γίνουν και χωρίς την προσφυγική κρίση", συμπλήρωσε σχετικά.

"Ποτέ δεν τέθηκε θέμα για στρατιωτική ενίσχυση των συνόρων με τα Σκόπια, όπως και ποτέ δεν τέθηκε θέμα για έξοδο της χώρας από τη Σένγκεν. Δεν τίθεται ζήτημα να προστατευτεί η υπόλοιπη Ευρώπη από την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να επαινεθεί για το γεγονός ότι περιθάλπει όλους αυτούς τους ανθρώπους και ειδικά οι κάτοικοι των νησιών που έχουν δώσει δείγματα πολιτισμού με τη στάση τους". Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι "δεν έγιναν ποτέ επίσημα συζητήσεις για ''μικρή Σένγκεν''".

"Η Ελλάδα έχει στην πλήρη στήριξη της Ευρώπης, δεν είναι μόνη", κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.