Δ. Τζανακόπουλος: Αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup, επόμενος σταθμός είναι η Σύνοδος Κορυφής

Δ. Τζανακόπουλος: Αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup, επόμενος σταθμός είναι η Σύνοδος Κορυφής

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εργάζεται για μία συνολική και καθαρή λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, τόνισε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. 

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η Ελλάδα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα ενώ τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθούν και προαπαιτούμενα τα οποία έχουν απομείνει. Τόνισε, δε, ότι το Eurogroup οφείλει να επικεντρωθεί αποκλειστικά και μόνο στη συζήτηση για το χρέος καθώς και στις αναγκαίες παρεμβάσεις για το ζήτημα της ανάπτυξης.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανακόπουλος, μία συνολική και καθαρή λύση, θα πρέπει να τηρεί τρεις βασικές αρχές: 

1. Θα πρέπει να προσδιορίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν μεσοπρόθεσμα το 15% του ΑΕΠ.

2. Θα πρέπει αυτά τα μέτρα να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

3. Θα πρέπει να προσδιορίζει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα ενισχύουν την ανάπτυξη, πράγμα που το σύνολο των θεσμών αλλά και των κρατών μελών της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν ως αναγκαίο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν θα ισχύσουν αν δεν ληφθεί οριστική απόφαση για το χρέος ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συζητήσει προτάσεις που εξασφαλίζουν πρόσβαση στις αγορές. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Sooc