Διεθνής καταδίκη για τις ενέργειες Ερντογάν στην Κύπρο

Διεθνής καταδίκη για τις ενέργειες Ερντογάν στην Κύπρο

Οι  αντιδράσεις για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν για άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου λαμβάνουν διαστάσεις εν αναμονή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δείχνοντας στη γείτονα χώρα τον δρόμο της διεθνούς απομόνωσης. Την ίδια στιγμή Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες τους, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να εμμένει δηλώνοντας πως «Για εμάς δεν υπάρχει πια Βόρεια Κύπρος και η Νότια Κύπρος».

Είναι χαρακτηριστικό πως την έντονη καταδίκη των τουρκικών σχεδιασμών αλλά και την πρόθεση της Ουάσινγκτον να αντιδράσει με παραπομπή του ζητήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. 

Σύμφωνα με το SigmaLive, o Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το μόνο αίτημα πλέον των Τουρκοκυπρίων στο τραπέζι των διεθνών διαπραγματεύσεων είναι η αναγνώριση του καθεστώτος του κυρίαρχου κράτους τους.

«Όλες οι άλλες προτάσεις έχουν χάσει την ισχύ τους. Όσοι υποστηρίζουν με πείσμα τον Ε/Κ τομέα και την Ελλάδα, που δεν έχουν τηρήσει καμία από τις υποσχέσεις τους, έχουν αθετήσει το λόγο τους, έχουν γυρίσει την πλάτη τους στις συμφωνίες που έχουν υπογράψει, και έχουν αγνοήσει ευθαρσώς την τουρκική κοινότητα, δεν τους έχει μείνει να πουν τίποτα άλλο για αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε. 

Συμπλήρωσε, δε, ότι η Άγκυρα υποστηρίζει μέχρι τέλους την πρόταση των Τουρκοκυπρίων για μια νέα λύση που βασίζεται στο κυρίαρχο κράτος. Δεν υπάρχει πια η Βόρεια Κύπρος και η Νότια Κύπρος για εμάς.

«Για εμάς, υπάρχουν μόνο ανεξάρτητα κράτη για τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Τουρκοκυπριακό κράτος να αποκτήσει ευρεία αναγνώριση το συντομότερο δυνατό. Πρώτα ο Αλλάχ, σύντομα θα αρχίσουμε να βλέπουμε και συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε βολές και προς την αντιπολίτευση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι τα ψέματα και οι συκοφαντίες τους θα ξεφουσκώσουν τόσο εύκολα, όπως κι οι φουσκάλες στο σαπούνι.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φέρνουν το θέμα ΗΠΑ, Γαλλία


Την έντονη καταδίκη των τουρκικών σχεδιασμών αλλά και την πρόθεση της Ουάσινγκτον να αντιδράσει με παραπομπή του ζητήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. 

Ο επικεφαλής τoυ Στέιτ Ντιπάρμπεντ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε επικοινωνία με εταίρους που σκέφτονται με παρόμοιο τρόπο προκειμένου να παραπέμψουν το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου θα ζητήσουν την έντονη αντίδρασή του.

Ο Μπλίνκεν έκανε λόγο για μία απαράδεκτη απόφαση, εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη των ΗΠΑ και προτρέποντας την Άγκυρα και την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αλλάξουν ριζικά την πολιτική που ακολουθούν στο ζήτημα των Βαρωσίων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τις τουρκοκυπριακές ενέργειες στα Βαρώσια, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ως προκλητικές, απαράδεκτες και ασυμβίβαστες με τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε συνομιλίες για τη διευθέτηση (του Κυπριακού). Προτρέπουμε τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία να ανακαλέσουν την απόφασή τους που ανακοινώθηκε σήμερα και όλα τα μέτρα που έχουν λάβει από τον Οκτώβριο του 2020».

Συνεχίζοντας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι οι τουρκικές κινήσεις είναι σαφώς ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία απαιτούν ρητά τη διαχείριση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της αποφυγής προκλητικών μονομερών δράσεων που αυξάνουν τις εντάσεις στο νησί.

Ο Α. Μπλίνκεν αναφέρει ότι οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Άγκυρας, έχουν συστηματικά αγνοήσει από τον Οκτώβριο του 2020 τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζοντας να επιμένουν στις μονομερείς τους ενέργειες στα Βαρώσια. Η παρέμβαση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καταλήγει με τη διατύπωση της πάγιας θέσης των ΗΠΑ για το Κυπριακό, η οποία υποστηρίζει την εξεύρεση μίας λύσης στη βάση μίας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Γαλλία: Θα θέσουμε το θέμα στον ΟΗΕ


«Η Γαλλία εκφράζει την έντονη λύπη της γι' αυτήν τη μονομερή κι όχι συντονισμένη κίνηση, η οποία συνιστά πρόκληση και υπονομεύει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που είναι αναγκαία για την επείγουσα επανάληψη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν μίλησε χθες, Τρίτη, με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, «κατόπιν αιτήματος αυτού και του εξέφρασε την υποστήριξή του μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν» στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, προστίθεται στην ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκφράζοντας εκ νέου την υποστήριξή της στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η Γαλλία, η οποία ασκεί αυτόν τον μήνα την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάλεσε να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις 550 και 789 των Ηνωμένων Εθνών και ανακοίνωσε ότι θα «εγείρει το ζήτημα αυτό» σήμερα.

Το Παρίσι παραμένει προσηλωμένο «στο πλαίσιο που έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με βάση μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, το οποίο παρέχει στις δύο κοινότητες πλήρεις εγγυήσεις για την πολιτική τους ισότητα», καταλήγει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ν. Δένδιας: Ξεκάθαρη η ισραηλινή τοποθέτηση ενάντια στην απαράδεκτη τουρκική στάση
 

Οι προκλητικές ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν απασχόλησαν και τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Ισραήλ. Κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα  ο Νίκος Δένδιας με τον Γιαΐρ Λαπίντ  συζητήθηκε μεταξύ άλλων, το ζήτημα των κινήσεων που έκανε η Τουρκία στην περιοχή των Βαρωσίων στην Κύπρο και εξέφρασαν βαθιά ανησυχία γι? αυτά τα βήματα. 

«Ευχαρίστησα τον Γ. Λαπίντ για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του για την τουρκικές προκλήσεις στα Βαρώσια.

Κίνα: Να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που μπορεί να αλλάξουν το στάτους στο Βαρώσι
 

Την άποψη ότι μονομερείς ενέργειες που ενδεχομένως να αλλάξουν το στάτους κβο στο Βαρώσι και να εντείνουν την ένταση στην περιοχή θα πρέπει να αποφεύγονται, δήλωσε ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Λιου Γιαντάο.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, o  Λιού είπε «συζητούμε με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα πάρα πέρα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Βαρώσι».

Παράλληλα είπε ότι η Κίνα υποστηρίζει ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Βαρώσι. Μονομερείς ενέργειες που ενδεχομένως να αλλάξουν το στάτους κβο στο Βαρώσι και να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή θα πρέπει να αποφεύγονται, είπε.

Πρόσθεσε ότι διαβίβασε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη μήνυμα από τον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping για το Βαρώσι, επαναλαμβάνοντας τη θέση αρχής της Κίνας στο θέμα.

Τέλος είπε ότι η χώρα του συζητά με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα πάρα πέρα μέτρα που θα ληφθούν μετά τις τουρκικές εξαγγελίες για το Βαρώσι.

Γερμανία: Να σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα του ΟΗΕ


Τη «μεγάλη ανησυχία» της για τις ανακοινώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί μερικού ανοίγματος των Βαρωσίων εξέφρασε πριν από λίγο η γερμανική κυβέρνηση και κάλεσε την Άγκυρα να τηρήσει τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι «μονόπλευρα βήματα» από την Τουρκία «κάθε άλλο παρά βοηθούν», ενώ «θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση υποστήριξε τους προηγούμενους μήνες «εντατικά» τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πάντα τονίζαμε ότι κατά τη δική μας άποψη τα διαφιλονικούμενα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μόνο με τον εποικοδομητικό διάλογο», σημείωσε ο Κ. Μπούργκερ, για να συνεχίσει: «Για αυτό και λάβαμε γνώση με μεγάλη ανησυχία των ανακοινωθέντων μέτρων σχετικά με τα Βαρώσια. Το καθεστώς των Βαρωσίων είναι αντικείμενο Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε.

«Καλούμε την Τουρκία να τηρήσει όλα τα ψηφίσματα και να διαβιβάσει τον έλεγχο της περιοχής στην UNFICYP. Κατά τη δική μας άποψη, μονόπλευρα βήματα από την Τουρκία κάθε άλλο παρά βοηθούν. Θέτουν σε κίνδυνο την πρόοδο των τελευταίων μηνών στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό», κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

ΗΠΑ: Καταδικάζουμε τις τουρκικές ενέργειες για το άνοιγμα των Βαρωσίων

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την τουρκική πρόταση για τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο και καταδικάζουν τις κινήσεις για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η κ. Νούλαντ έκανε λόγο για μια περίπλοκη και πολύπλευρη σχέση με την Τουρκία, επαναβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.

Όσον αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρμόδια υφυπουργός για τις πολιτικές υποθέσεις, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να πιέζει την Τουρκία για θέματα που σχετίζονται με την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου.

Μόσχα: Προσήλωση στις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στην Κύπρο εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά και τη συνομιλία του υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, η οποία έγινε με κυπριακή πρωτοβουλία. Η ανακοίνωση αναφέρει για τη συνομιλία των δύο υπουργών:

«Από ρωσικής πλευράς υπογραμμίστηκε η προσήλωση στην αυστηρή τήρηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία προβλέπουν τη δημιουργία στην Κύπρο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω απευθείας συνομιλιών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Επισημάνθηκε η ανάγκη αποφυγής οποιωνδήποτε βημάτων, που εγκυμονούν αποσταθεροποίηση της κατάστασης και δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια στην οδό αναζήτησης λύσης του Κυπριακού προβλήματος στο γνωστό πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με το ψήφισμα υπ' αριθμ. 550 του ΣΑ του ΟΗΕ του 1984 τα Βαρώσια, που βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη του νησιού, πρέπει να παραμείνουν άθικτα έως την επιστροφή εκεί των απογόνων των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών, οι οποίοι εκδιώχθηκαν το 1974».

Ενώ επιστροφή της περιοχής υπό τον έλεγχο των κυανόκρανων του ΟΗΕ απαιτεί το ψήφισμα υπ' αριθμ. 789 του 1992, καθώς «βρίσκεται de facto υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων της Τουρκίας». «Παρά την ύπαρξη αυτών των δύο ψηφισμάτων, στις 8 Οκτωβρίου του 2020, οι Αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου άνοιξαν την πρόσβαση στους τουρίστες στο παράκτιο τμήμα των βόρειων συνοικιών των Βαρωσίων», καταλήγει.

Αίγυπτος: Να τηρηθούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τη βαθιά ανησυχία της Αιγύπτου για το θέμα των Βαρωσίων, εξέφρασε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, και στην οποία ζητά τη συμμόρφωση προς τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου εκφράζει βαθιά ανησυχία για όσα ανακοινώθηκαν σχετικά με την αλλαγή του καθεστώτος της περιοχής Βαρωσίων στην Κύπρο, για το εν μέρει άνοιγμά της, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», όπως τονίζεται.

Η ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ επισημαίνει: «Η Αίγυπτος επιβεβαιώνει την έκκλησή της για την ανάγκη τήρησης των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για αποχή από μονομερείς ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε περιπλοκές των καταστάσεων και να αυξήσουν το επίπεδο εντάσεων», αναφέρεται σχετικά.

Τέλος, το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ τόνισε την ανάγκη για «πλήρη δέσμευση για να υπάρξει συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα διεθνή ψηφίσματα».

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Βαθιά ανησυχία για τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια

«Το Ισραήλ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία τις πρόσφατες μονομερείς τουρκικές ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων», αναφέρει, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λιόρ Χάιατ (Lior Haiat). Παράλληλα, τονίζει πως το Ισραήλ επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη και την πλήρη στήριξή του προς την Κύπρο.

Επισημαίνει, επίσης, πως ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γιαϊρ Λαπίντ επανέλαβε χθες αυτήν τη στήριξη και την αλληλεγγύη απευθείας στον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη.