Εκπρόσωπος Ακάρ: Η Ελλάδα παραβίασε 49 φορές το εναέριο χώρο και τα χωρικά μας ύδατα τον Οκτώβριο

Εκπρόσωπος Ακάρ: Η Ελλάδα παραβίασε 49 φορές το εναέριο χώρο και τα χωρικά μας ύδατα τον Οκτώβριο

Για παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Τουρκίας αλλά και για παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά μαχητικά έκανε λόγο την Παρασκευή η εκπρόσωπος του υπουργού Άμυνας της γειτονικής χώρας Χουλουσί Ακάρ, αναβαθμίζοντας την προκλητική ρητορική της Άγκυρας προς την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, η εκπρόσωπος του Τούρκου υπουργού ανέφερε πως μέσα στον Οκτώβριο, η Ελλάδα παραβίασε 42 φορές τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, 7 φορές τα χωρικά της ύδατα, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα και για 15 περιστατικά παρενόχλησης τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών από αντίστοιχα ελληνικά.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, συνέχεια στις προκλήσεις έδωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, προαναγγέλοντας νέα γεώτρηση του  «Γιαβούζ» στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.

«Οι έρευνές μας στην περιοχή θα συνεχιστούν και κανείς δεν θα μας σταματήσει. Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, κατά την τελετή αποχώρησης του γεωτρύπανου «Κανούνι» για τη Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας πως το Yavuz ετοιμάζεται για την επόμενη γεώτρησή του.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΜΕ, ο υπουργός ανέφερε ότι «θέλουν να μας επιβάλλουν κανόνες ανάλογους με αυτούς της Συνθήκης των Σεβρών στη Γαλάζια Πατρίδα μας, αγνοώντας τους διεθνείς κανονισμούς» και σημείωσε ειρωνικά πως «οι χάρτες που μας έχουν ετοιμάσει, έχουν θαφτεί στα νερά της Μεσογείου». 

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο ορισμένοι ζητούν δικαιώματα σε ολόκληρη, σχεδόν, τη Μεσόγειο, παρακάμπτοντας τα δικαιώματα των χωρών της περιοχής» συνέχισε ο Ντονμέζ και πρόσθεσε ότι «όλες μας οι ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σύμφωνες με τους διεθνείς κανονισμούς, όπως αυτοί έχουν θεμελιωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη».

Σύμφωνα με τον υπουργό το σεισμογραφικό Γιαβούζ ολοκλήρωσε τις γεωτρήσεις στην περιοχή Seljuk-1, όπως αποκαλείται η περιοχή δυτική στην Κύπρο στα 6.000 μέτρα» και επισήμανε πως «τα αποτελέσματα των ερευνών αφήνουν υποσχέσεις και ελπίζουμε πως θα προχωρήσουμε σε νέες γεωτρήσεις στην περιοχή». «Αυτή τη στιγμή το Yavuz συνεχίζει τις εργασίες συντήρησής του στο λιμάνι Τασουτσού και ετοιμάζεται για την επόμενη γεώτρησή του», πρόσθεσε.

Επίσης ανέφερε ότι το Oruc Reis συνέλεξε δεδομένα από 6.822 χιλιόμετρα στην τοποθεσία Demre-1,  ανοιχτά του Κας στην Αττάλεια και το Barbaros συνεχίζει τις σεισμικές μελέτες του ανοιχτά της Κύπρου στο σημείο «Δυτική Μόρφου-1». Μέχρι σήμερα, μια περιοχή 195.525 χιλιομέτρων έχει σαρωθεί λεπτομερώς, δηλαδή όπως τόνισε μια περιοχή 6,5 φορές της συνολικής έκτασης του Βελγίου.

AP PHOTO