Ελεύθερο, χωρίς απαγορεύσεις, θέλει το έργο του ο Μίκης Θεοδωράκης

Ελεύθερο, χωρίς απαγορεύσεις, θέλει το έργο του ο Μίκης Θεοδωράκης

Με πέντε διαθήκες (η μία αποτελεί συμπλήρωμα της άλλης) ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκαθαρίζει όλα όσα θέλει να γίνουν με την περιουσία και το έργο του. Το σπίτι της οδού Επιφανούς 1 θα γίνει Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη «με ευθύνη του κράτους και όχι των σημερινών ιδιοκτητών του», ενώ αφήνει άδεια σε όποιον το επιθυμεί να παίζει το έργο του, εφόσον δεν αλλάζει τη μελωδία ή τις νότες.

Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη «με ευθύνη του κράτους και όχι των σημερινών ιδιοκτητών του» ζητά με τη διαθήκη του να γίνει το σπίτι της οδού Επιφανούς 1. Το σπίτι όπου κατοίκησε επί δεκαετίες με την οικογένειά του και στο οποίο βρίσκεται τώρα η σύζυγός του Μυρτώ. Αφήνει επίσης άδεια σε όποιον το επιθυμεί να παίζει το έργο του, εφόσον δεν αλλάζει τη μελωδία ή τις νότες. Δηλαδή, πρακτικά, ουδείς θα μπορεί να απαγορέψει οτιδήποτε, σύμφωνα και με την πρακτική του συνθέτη εν ζωή. 

Οι διαθήκες του Μίκη Θεοδωράκη ήταν πέντε και οι μεταγενέστερες αποτελούσαν συμπλήρωμα της πρώτης, η οποία είχε συνταχθεί τον Ιούνιο του 2017. Εκτελέστρια της διαθήκης ορίζεται από τον ίδιο η Ρένα Παρμενίδου, η γραμματέας του τις τελευταίες δεκαετίες και ο άνθρωπος τον οποίο ο Μίκης εμπιστευόταν απόλυτα. Πριν από λίγο είδε το φως της δημοσιότητας το τμήμα της διαθήκης που αφορά σχέση και τη συνεργασία του Μίκη Θεοδωράκη με τον Νίκο Κουρή. Τον αποκαλεί χαρακτηριστικά Νίκο Κουρή (Θεοδωράκη), και καλεί τους εκτελεστές της διαθήκης του και τα άτομα του περιβάλλοντός του να τον βοηθήσουν έτσι ώστε να συνεχίσει, απρόσκοπτα και χωρίς κανένα εμπόδιο, τη σημαντική εργασία που κάνει τα τελευταία χρόνια για τη διάδοση του πλούσιου μουσικού έργου του μέσα από το διαδικτυακό ραδιόφωνο Mikis Radio.

Ο εκλιπών αναφέρεται στη συστηματική συνεργασία που είχε την τελευταία πενταετία με τον Νίκο Κουρή – Θεοδωράκη, και εξαίρει την ποιότητα της δουλειάς του, για την οποία όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Καταβάλλει πολύωρη και πολύμορφη προσπάθεια για να εξασφαλίσει την ποιοτική μετάδοση της μουσικής μου και γενικά το υψηλό επίπεδο των εκπομπών».

Επιπλέον, ζητά από όλους τους εμπλεκόμενους να διατηρηθεί η απαλλαγή του από την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων για τα έργα του που αναπαράγει, κάτι που ο ίδιος είχε φροντίσει να ισχύει όσο ζούσε.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο δημιουργός είχε παραχωρήσει στον Νίκο Θεοδωράκη ανέκδοτες ηχογραφήσεις των έργων του, με την άδεια να τις μεταδίδει. Στη διαθήκη εκφράζει την πεποίθηση πως ο Νίκος «δεν θα θελήσει ποτέ να κάνει κάτι αντίθετο με τις απόψεις και τις αρχές του τις οποίες γνωρίζει».

Στην ίδια συμπληρωματική διαθήκη ο συνθέτης αναφέρεται και σε άλλες πλατφόρμες που ασχολούνται με το μουσικό του έργο αλλά και στη βαθιά επιθυμία του το έργο του να είναι ελεύθερο και να παίζεται από όποιον το επιθυμεί χωρίς κανένα εμπόδιο, αρκεί να μην
αλλάζει τις νότες και τη μελωδία του, πρακτική η οποία θα δημιουργούσε επί της ουσίας ένα άλλο έργο.

Ως εκτελέστρια της διαθήκης του ο Μίκης Θεοδωράκης ορίζει την επί σειρά ετών πιστή γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου την οποία και εξουσιοδοτεί να ελέγχει το κατά πόσο τηρούνται ή όχι οι επιθυμίες που ο ίδιος έχει εκφράσει στις διαθήκες του.

Αναμένεται η συνέχεια, ώστε να δούμε πώς και από ποιον θα συλλέγονται τα δικαιώματά του ιδίως στο εξωτερικό και σε ποιους και πώς θα παραδίδονται.