Ένα στα πέντε κρούσματα είναι πλέον παιδιά - Καμπανάκι από Θεοδωρίδου ενόψει του ανοίγματος των σχολείων

Ένα στα πέντε κρούσματα είναι πλέον παιδιά - Καμπανάκι από Θεοδωρίδου ενόψει του ανοίγματος των σχολείων

Συναγερμός για την αυξητική πορεία κρουσμάτων σε πολύ νεαρές ηλικίες. Ένα στα πέντε κρούσματα είναι πλέον παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε κατά την τακτική ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Το κουδούνι χτυπάει για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι τα εμβόλια mRNA που συστήνονται για αυτές τις ηλικίες είναι ασφαλή και με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η ίδια δεν έκρυψε την ανησυχία της ενόψει του ανοίγματος των σχολείων από 13 Σεπτεμβρίου, παραθέτοντας στοιχεία γύρω από την εικόνα κρουσμάτων σε παιδιά κάτω των 17 ετών. Τον Μάιο του 2021 τα συγκεκριμένα κρούσματα ανέρχονταν στο 7,5% του συνόλου. Τον Ιούλιο το ποσοστό έφτασε στο 20% και μάλιστα με κλειστά σχολεία. Στη Σκωτία μάλιστα όπου τα σχολεία έχουν ανοίξει από τις 15 Αυγούστου, τα κρούσματα στα παιδιά ξεπέρασαν το 30%. Η επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής επανέλαβε ότι στα παιδιά η νόσος είναι κατά κανόνα ήπια, ωστόσο υπάρχουν τέσσερις σημαντικοί λόγοι που οι εθνικές επιτροπές συστήνουν εμβολιασμό αυτών των ηλικιών:

  • Για την προστασία του ίδιου του παιδιού.
     
  • Για να συμμετέχει στις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.
     
  • Για μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
     
  • Για μείωση πιθανότητα για νέες μεταλλάξεις.

Επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 ετών συστήνεται για την προστασία του παιδιού, τη θωράκισή του ώστε να επανέλθει στο σχολείο, για τη μείωση της διασποράς του ιού, καθώς και ότι ο εμβολιασμός μειώνει την πιθανότητα μεταλλάξεων. Σημείωσε, επίσης, ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και αναφέρθηκε τις ψυχολογικές επιπτώσεις των παιδιών και την επιβάρυνση στην υγεία τους που έχουν οι καραντίνες στα παιδιά.

Καθοριστικός παράγοντας για τον εμβολιασμό παιδιών είναι η συμμετοχή των γονέων, οι οποίοι σιγά σιγά αποδέχονται τον εμβολιασμό των παιδιών, όπως είπε η κα Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι ίσως μάλιστα ο εμβολιασμός των παιδιών να παρακινήσει τους μεγαλύτερους.

Ειδική μάλιστα αναφορά έκανε στις επιδράσεις των lockdown στην ψυχική υγεία των παιδειών, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα τα σχολεία να μείνουν ανοικτά και να μην κλείσουν για δεύτερη χρονιά. Επικαλέστηκε συγκεκριμένα έρευνα κατά την διάρκεια της καραντίνας, σύμφωνα με την οποία, ποσοστό 25% των παιδιών εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ποσοστά που σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είναι διπλάσια.

Θεμιστοκλέους: Το 57,3% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, σήμερα ξεπεράστηκαν οι 11.350.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 57,3% του γενικού πληθυσμού και στο 66,5% του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 5.715.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, αριθμός που αντιστοιχεί στο 54,5% του γενικού πληθυσμού και στο 63,6% του ενήλικου πληθυσμού.

Σήμερα αναμένεται να γίνουν περίπου 30.000 εμβολιασμοί. Τα ραντεβού της εβδομάδας κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στις 20.000 σε καθημερινή βάση, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες 164.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση.

Στην ομάδα των 85 ετών και άνω το 72,7%  είναι εμβολιασμένο ενώ στην ομάδα των  80-84 ετών είναι εμβολιασμένο το  72,8 %. Κατεβαίνοντας χαμηλότερα έχουμε την ομάδα των πρωταθλητών στον  εμβολιασμό ηλικίας 75 μέχρι 79 ετών που έχουνε φτάσει τα 84,8 %  ενώ στις ηλικίες 70-74 ετών είναι εμβολιασμένοι το 79%.  Στις ηλικίες 65-69 ετών είναι εμβολιασμένο το 80,6%, στην ηλικία 60-64 ετών 76,7%, στην ηλικία 55 έως 59 ετών το 73,9 % και στις ηλικίες 50-54 ετών το 70,7 %. Στις ηλικίες 45-49 ετών εμβολιασμένο ειναι το 67,7 %, στις ηλικίες 40-44 ετών το 62,9 %, στις ηλικίες 35 ως 39 ετών το 55,7%, στις ηλικίες 30 έως 34 ετών το 44,3 %, στις ηλικίες 25 έως 29 το 54 %, στις ηλικίες 18-24 το 42 %, στις ηλικίες 15 έως 17 το 16,5 % και τέλος τις ηλικίες 12 με 14 ετών το 6,5%

Για την τρίτη δόση των Covid εμβολίων όταν ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων (ΕΜΑ) δώσει την έγκρισή είναι πιθανό να συσταθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης σε όλους όσοι έχουν εμβολιαστεί και είναι άνω των 60 ετών. Οι δόσεις αυτές θα δίνονται αποκλειστικά με τα mRNA εμβόλια ανεξάρτητα από το τι εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε στο βασικό εμβολιασμό.

Διαβάστε ακόμα:

Κοντοζαμάνης: Από 1/9 οι αιτήσεις αναπλήρωσης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς