Επιφυλάξεις και προσδοκίες στη Μόσχα για την νίκη του Trump

Επιφυλάξεις και προσδοκίες στη Μόσχα για την νίκη του Trump

Οι αντιδράσεις για την εκλογή του Donald Trump στην Ρωσία, παρότι εκ πρώτης όψεως υπήρχε μια διάχυτη αίσθηση ότι η ρωσική ηγεσία προτιμούσε την εκλογή Trump έναντι της Hillary Clinton, είναι περισσότερο συγκρατημένες, παρά ενθουσιώδεις. Τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσίας. Μπορεί ο Trump να εκφράζονταν θετικά έναντι της Ρωσίας, τόσο κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και νωρίτερα, με τις επιχειρηματικές σχέσεις που είχε αναπτύξει με ρώσους ολιγάρχες οι οποίες είχαν μπει στο κάδρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης με την Hillary Clinton, αλλά το Κρεμλίνο και αρκετοί αναλυτές δεν κρύβουν και τις επιφυλάξεις τους για την εκλογή του Trump.

Πράγματι, παρά την διάχυτη αίσθηση της προτίμησης προς το πρόσωπο του Trump που εξέφραζαν κάποιοι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι στη Ρωσία, το Κρεμλίνο, διαρκώς έδινε επισήμως την εικόνα ότι τηρεί ίσες αποστάσεις από τους υποψηφίους, ότι θα συνομιλήσει με οποιονδήποτε επιλέξει ο αμερικανικός λαός και τελικά αυτό που το ενδιαφέρει είναι η βελτίωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί βεβαίως, και ήταν λογικό, η Μόσχα να έβλεπε πιο θετικά, τα σχόλια που έκανε ο Trump για την Ρωσία και τον Putin, και ιδιαίτερα όταν μιλούσε για εποικοδομητικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά η προσέγγιση των ίσων αποστάσεων προς τους δύο υποψηφίους, έδειχνε και τις επιφυλάξεις που διατηρούσε και φαίνεται πως εξακολουθεί να διατηρεί και ως προς την εκλογή του Donald Trump, οι οποίες βεβαίως δεν αναιρούν και τις προσδοκίες για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που επεσήμανε και ο ρώσος πρόεδρος στην δηλώσεις του.

Οι επιφυλάξεις αυτές του Κρεμλίνου, δεν φάνηκαν μόνο από τις δηλώσεις Putin, αλλά και άλλων αξιωματούχων, που έδειξαν με τις δηλώσεις τους ότι υιοθετούν την αρχή «άλλο οι προθέσεις και άλλο η πράξη». Και την επιφύλαξη αυτή την διατύπωσε, με σαφή τρόπο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Ρωσικής Βουλής Λεονίντ Σλούτσκι, ο οποίος δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο μετά την ορκωμοσία του, ο Trump να ξεχάσει τις προεκλογικές του δηλώσεις, όταν έλεγε ότι πρέπει με την Ρωσία να έχουμε εποικοδομητικές σχέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ιστορία περιλαμβανομένης και της νεότερης, γνωρίζει αρκετά παραδείγματα, όταν η προεκλογική ρητορική, του υποψηφίου που νίκησε, άλλαξε προς μια ολέθρια κατεύθυνση σε σχέση με τη Ρωσία. Και μπορεί να υποθέσει κανείς, ότι ο Trump απλώς έπαιξε με τις μεν ή τις δε ομάδες ψηφοφόρων, οι οποίες δεν συμφωνούσαν με την οξύτατη ρητορική της κυρίας Clinton».

Εν αντιθέσει με τις επιφυλάξεις του κ. Σλούτσκι, ο ρώσος βουλευτής Σεργκέι Ζελεζνιάκ από το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» εξέφρασε την ελπίδα να εκλείψει από το λεξιλόγιο της Ουάσιγκτον η αντιρωσική ρητορική, στην οποία έδινε έμφαση η Hillary Clinton, δηλώνοντας, στη εφημερίδα των ρωσικών οικονομικών κύκλων, «Βεντομόστι», που εκδίδεται με τη συνεργασία των Finacial Times και Wall Street Journal ότι «η πορεία και τα αποτελέσματα της προεκλογικής εκστρατείας ανέδειξαν την ενόχληση των αμερικανών για την επιθετικότητα και αναποτελεσματικότητα της πολιτικής που υιοθέτησε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, η οποία κατέστησε τους Αμερικανούς ομήρους των απερίσκεπτων και καταστροφικών τους ενεργειών». Επίσης ο βουλευτής του Κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» Βιτσισλάβ Νίκονοφ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, «δίνει την ευκαιρία να υπάρξει ύφεση στις σχέσεις ΗΠΑ Ρωσίας».

Αξιοσημείωτη, είναι η προσεκτική εκτίμηση που έκανε ο κορυφαίος Ρώσος δημοσιογράφος και αναλυτής Βλαντιμίρ Πόζνερ, που είναι άριστος γνώστης όχι μόνο της ρωσικής αλλά και αμερικανικής πραγματικότητας σε συνέντευξή του στον ρωσικό ραδιοσταθμό Business FM, όπου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ρωσία δεν πρέπει να χαίρεται ούτε για τον Trump, ούτε για την Clinton, επειδή απλά τον Trump τον ψήφισε ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών που έπαψε να πιστεύει στην αμερικανική κυβέρνηση». Μάλιστα ο ίδιος εκτιμά ότι είναι νωρίς να προβεί σε κάποιες εκτιμήσεις, δηλώνοντας ότι είναι δύσκολο να πούμε πως θα συμπεριφερθεί ο Trump ως πρόεδρος, «αλλά γνωρίζουμε ότι είναι ένας άνθρωπος όχι και τόσο ισορροπημένος, είναι εξαιρετικά εκρηκτικός, δεν δέχεται εύκολα αντιρρήσεις και δεν είναι εγκρατής»

Αξιοσημείωτος είναι επίσης και ο τίτλος της εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα», που ανήκει στον Ρώσο ιδιοκτήτη της βρετανικής Independent, και δίνει με τον τίτλο της «Τέσσερα χρόνια για του λευκούς» την δική της εκτίμηση για το τι θα επικρατήσει μετά τη νίκη του Τράμπ , εκτιμώντας ότι «οι συνέπειες των αμερικανικών εκλογών για τον κόσμο και την Ρωσία, μπορεί να είναι "μεγάλης κλίμακας, και το πρόβλημα αυτή τη στιγμή συνίσταται στο ότι δεν διαθέτουμε τα κατάλληλα εργαλεία για να τις προβλέψουμε».

Ωστόσο παρά τις προσδοκίες και τις επιφυλάξεις που φαίνεται πως υπάρχουν στην ρωσική ηγεσία, αλλά και στους διπλωματικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για την πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει ο Trump έναντι της Ρωσίας. Και αυτή είναι προς το παρόν και η εικόνα που φαίνεται πως έχει και ο νυν Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα, Τζον Τεφτ, ο οποίος σε συνέντευξη του στην οικονομική εφημερίδα «Κομμερσάντ», στο ερώτημα αν θα ανατείλει τώρα ο ήλιος και στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις (με αφορμή την προχθεσινή δήλωση του Ομπάμα, ότι ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών ο ήλιος θα ανατείλει και αύριο στην Αμερική»), απάντησε με λακωνικό τρόπο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν γνωρίζω. Αλλά πρωτίστως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει ακόμη τρεις μήνες». Επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα συνεχιστούν οι επαφές που αφορούν το συριακό και ουκρανικό ζήτημα. Όταν του τέθηκε το ερώτημα «μήπως τα ζητήματα αυτά λυθούν πιο εύκολα με την έλευση του Trump», απάντησε επίσης λακωνικά και γενικά, λέγοντας : «Δεν μπορώ να το πω. Όπως λέμε στα αγγλικά, για να χορέψει κανείς ταγκό χρειάζονται δύο».

Ωστόσο παρότι ο νυν Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα, θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών δεν ήταν απρόσμενο, ο πρώην ομόλογός του στη Μόσχα Μάικλ Μάκφολ, επέρριψε ευθύνες στον πρόεδρο Putin για την έκβαση των εκλογών, θεωρώντας τον λίγο- πολύ υπεύθυνο όταν έγραφε στο δικό του twitter (το οποίο εν συνεχεία απέσυρε), ότι «Ο Putin παρενέβη στις εκλογές μας και τα κατάφερε. Μπράβο του». Ωστόσο πριν το αποσύρει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, πρόφθασε να δώσει την δική της απάντηση, μέσα από την σελίδα της στο Facebook, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Στην αρχή η κυβέρνηση Ομπάμα, διόριζε αυτούς τους 'Μακφόλ', σε υπεύθυνες θέσεις και τους εμπιστεύθηκε την διοίκηση όχι μόνο της χώρας τους , αλλά και πολλών υποτελών κρατών, αλλά στη συνέχεια όταν η κατάσταση έγινε βαρετή, άρχισε να ωρύεται και να λέει ότι για όλα φταίει η Μόσχα». Αλλά και η απάντηση αυτή της Μαρίας Ζαχάροβα, παρότι είναι επικριτική για την κυβέρνηση Ομπάμα, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι επαινετική για τον Trump. Απλά υπενθυμίζει και στην επικείμενη κυβέρνηση Trump, την πάγια αρχή του Κρεμλίνου σε σχέση με την Ουάσιγκτον που λέει: «βεβαίως και ακούμε τι λέτε στην αρχή, αλλά βλέπουμε τι θα κάνετε στη συνέχεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ