Επιστρέφει σήμερα η ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά

Επιστρέφει σήμερα η ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά

Επιστρέφει από σήμερα στη 1 μ.μ. η ενημέρωση για την εξέλιξη του κορονοϊού στη χώρα μας από τον Νίκο Χαρδαλιά. Η ενημέρωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση, συγκεκριμένα κάθε Τρίτη, από το νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Κτήριο Φάρος, επί της Λεωφόρου Κηφισίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς θα ενημερώνει για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας και τα μέτρα που παίρνει καθημερινά η κυβέρνηση.

Η ενημέρωσης από τον κ. Χαρδαλιά επιστρέφει, αφού ο απολογισμός του Ιουλίου περιλαμβάνει 624 επιβεβαιωμένα περιστατικά της λοίμωξης Covid-19, εκ των οποίων περίπου τα μισά είναι εισαγόμενα. Μάλιστα, η πλειονότητα των εισαγόμενων κρουσμάτων έχει εντοπιστεί στον Προμαχώνα, και αφορά τουρίστες από τις όμορες βαλκανικές χώρες. 

Αποκεί και πέρα ο κορονοιός έχει δημιουργήσει μικρές επιδημικές εστίες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Καστοριά και Ξάνθη. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι ειδικοί τείνουν να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ιούλιος θα κλείσει με σταθεροποιητική τάση, με επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης και δεν θα συνεχίσει την ανοδική πορεία που τον χαρακτήρισε τις πρώτες εβδομάδες.

Νέα μέτρα από σήμερα

Από σήμερα τα μεσάνυχτα θα τεθούν σε εφαρμογή επίσης τρία νέα μέτρα στις εισόδους και εξόδους από τα χερσαία σύνορα της χώρας. Μετά από σύσκεψη που είχαν οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Τσιόδρας, αποφασίστηκαν τα εξής:

1. Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 22 Ιουλίου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, η είσοδος στην Ελληνική Επικράτεια για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων.

2. Οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// travel.gov.gr καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης, στην ίδια διεύθυνση.

3. Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της Ελληνικής Επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου 2020, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, χθες εντοπίστηκαν 11 κρούσματα στη χώρα μας, με 5 από αυτά να είναι εισαγόμενα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον 4.012.

Τα χθεσινά κρούσματα εντοπίζονται ως εξής:

- δυο κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- τρία εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
- τρία κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
- δύο κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
- ένα στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου.

Παράλληλα, καταγράφηκε ένας θάνατος ακόμη, καθώς ένας 68χρονος εξέπνευσε στο Ρίο, με το σύνολο των θυμάτων από την πανδημία στη χώρα, να ανέρχεται σε 195 ανθρώπους.