Έξι προϋποθέσεις για τη χαλάρωση των μέτρων
ΠΟΥ Ευρώπης

Έξι προϋποθέσεις για τη χαλάρωση των μέτρων

Στο μάτι του κυκλώνα παραμένει η Ευρώπη και οι κίνδυνοι από ενδεχόμενη χαλάρωση είναι ισχυροί. Ο ιός δεν συγχωρεί λάθη και μπορεί να καταρρακώνει ακόμη και τα ισχυρότερα συστήματα υγείας, σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

Με τα λόγια αυτά, ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης δρ Χανς Κλούγκε, υπογράμμισε την ανάγκη μιας ασφαλούς μετάβασης σε χαλαρότερα μέτρα επιτήρησης και περιορισμού του κορονοϊού, καθώς η πανδημία καταστρέφει όχι μόνο ζωές, αλλά και νοικοκυριά και οικονομίες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΠΟΥ Ευρώπης προχωρεί στην κατάρτιση νέων οδηγιών σταδιακής εξόδου από την κρίση της πανδημίας με ταυτόχρονη αξιολόγηση του κάθε βήματος, προκειμένου να παταχθεί κάθε εστία που δημιουργείται και εφόσον κάτι τέτοιο αποφευχθεί, τότε να γίνεται το επόμενο βήμα για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Οι οδηγίες του Οργανισμού θα συζητηθούν σήμερα σε ευρεία τηλεδιάσκεψη των επιτελών του ΠΟΥ Ευρώπης με τους υπουργούς Υγείας των 53 χωρών που καλύπτει το συγκεκριμένο, διευρυμένο τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στις οδηγίες αυτές, περιλαμβάνονται 6 προϋποθέσεις για τη χαλάρωση των μέτρων, οι οποίες θα πρέπει να πληρούνται σταδιακά και τα κράτη θα πρέπει να επιδεικνύουν επιμονή και υπομονή για την καθιέρωσή τους.

Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν:

1. Αποδεδειγμένο έλεγχο της μετάδοσης της νόσου

2. Επάρκεια των υπηρεσιών δημόσιας υγείας και του συστήματος υγείας να καλύπτει τα περιστατικά του κορονοϊού

3. Περιορισμό της επιδημίας στο εσωτερικό της κάθε χώρας

4. Λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας για την αποφυγή μετάδοσης αναπνευστικών λοιμώξεων

5. Ικανότητα διαχείρισης εισαγομένων περιστατικών από το εξωτερικό

6. Συμμετοχή των κοινωνικών ομάδων και των πολιτών γενικότερα στην εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης, προκειμένου να μην δυναμιτιστούν οι προσπάθειες επιστροφής στη νέα πραγματικότητα.

Ο κ. Κλούγκε υπογράμμισε ότι τα μέτρα τήρησης των φυσικών αποστάσεων, καθώς και της υγιεινής των χεριών θα πρέπει να ενταχθούν στη νέα πραγματικότητά μας, όπως επίσης και η αλληλεγγύη, αλλά και η υπεύθυνη τοποθέτηση του καθενός από μας στην απάντηση κατά του ιού.

Ενισχυτικά προς τις δηλώσεις του διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος, η σύμβουλος του ΠΟΥ Νατάσσα Ατσοπάρντι Μάσκατ, επεσήμανε ότι τα σταδιακά βήματα περιλαμβάνουν τις εξής παραμέτρους:

- Παρατήρηση των μέτρων που λαμβάνονται, επιτήρηση και έλεγχος των επιπτώσεων,

- Εξισορρόπηση του συστήματος υγείας στην κάλυψη των απαιτήσεων και αναγκών του πληθυσμού,

- Αξιολόγηση των δεδομένων κάθε φορά σε πραγματικό χρόνο και

- Λήψη κοινωνικών και οικονομικών μέτρων υπό την οπτική ότι δεν μένει κανείς πίσω.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα είναι αντίστοιχα για κάθε χώρα, όμως ο συνδυασμός τους αφορά την εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στην κάθε χώρα, με τις κυβερνήσεις να επιλέγουν ποιό μέτρο θα εφαρμόσουν κάθε φορά. Το πιο καθοριστικό είναι, να έχει χτιστεί η κατανόηση και εμπιστοσύνη του πληθυσμού, να έχει ελεγχθεί η αντοχή του συστήματος υγείας και να μεταφέρονται μηνύματα προς την κοινή κατεύθυνση.

AP Photo/Thibault Camus