Το γερμανικό κοινοβούλιο αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Το γερμανικό κοινοβούλιο αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν υπέκυψε στις πιέσεις από την τουρκική κυβέρνηση και ενέκρινε το συμβολικό ψήφισμα που αναγνωρίζει ότι η σφαγή των Αρμενίων από τις τουρκικές δυνάμεις συνιστά «γενοκτονία», σύμφωνα με το RT. 

Η ψηφοφορία ήταν ομόφωνη, με ένα μόνο ψήφο βουλευτή να είναι κατά και ακόμα έναν να απέχει. Η κίνηση αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη και υποστηρίχθηκε από τη γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel. 

Το πέντε σελίδων ψήφισμα, που συνυπογράφηκε από βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, απευθύνει έκκληση για την «ανάμνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων κατά τα έτη 1915 και 1916». 

Εισηγητές του ψηφίσματος ήταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU/SPD), η σημερινή συνεδρίαση ωστόσο πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της καγκελαρίου Angela Merkel, που επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του Αντικαγκελάριου Sigmar Gabriel, ο οποίος μιλάει σε συνέδριο του κλάδου των κατασκευών και του υπουργού Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeie, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λατινική Αμερική.

Οι τουρκικές κυβερνήσεις απέρριπταν διαχρονικά τη χρήση του όρου «γενοκτονία» για την περιγραφή της σφαγής και απέλασης των περίπου 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων και άλλων μελών των χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Από την πλευρά της Τουρκίας, τις τελευταίες μέρες είχαν εκφραστεί έντονες αντιδράσεις απέναντι στην επικείμενη ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο. 

Λίγο πριν από τη ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Binali Y?ld?r?m, είχε δηλώσει ότι θα ήταν "παράλογο" να εγκριθεί το συμβολικό ψήφισμα, ενώ είχε τονίσει ότι η ψηφοφορία αυτή θα είναι μια δοκιμασία της φιλίας μεταξύ των δύο συμμάχων.

Τον όρο «γενοκτονία» χρησιμοποίησε πάντως πέρυσι πρώτος ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Joachim Gauck, ένα αντίστοιχο ψήφισμα όμως αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή το 2015, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι διμερείς σχέσεις.

«Μία ειλικρινής επεξεργασία του παρελθόντος δεν θέτει σε κίνδυνο την σχέση με άλλες χώρες, αλλά εμπλουτίζει την συνεργασία. Η σημερινή κυβέρνηση στην Τουρκία δεν είναι υπεύθυνη για αυτό που συνέβη πριν από 100 χρόνια, αλλά είναι συνυπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει για αυτό σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Norbert Lammert ανοίγοντας σήμερα την συνεδρίαση, ενώ επέκρινε τις ακόμα και δολοφονικές απειλές που υπήρξαν εναντίον κυρίως βουλευτών τουρκικής καταγωγής. «Αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε.

«Το θέμα δεν είναι να κατηγορήσουμε την Τουρκία. Η Γερμανία συνδέεται με πολλά θέματα με την Τουρκία και με το ψήφισμα θέλουμε να στηρίξουμε την συμφιλίωση και την προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας», δήλωσε ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Franz Josef Jung, ενώ από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ο ΡRolf Mutzenich σημείωσε ότι στην συζήτηση με την ''Αγκυρα απαιτείται ένας διαφορετικός διάλογος και, αναφερόμενος στον κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι έχει την πλειοψηφία». Αλλαγές, πρόσθεσε, είναι εφικτές, αλλά θα πρέπει να προέλθουν κυρίως από την τουρκική κοινωνία.

Ο κ. Mutzenich άσκησε επίσης και κριτική στην Καγκελάριο, λέγοντας ότι θα επιθυμούσε η κυρία Merkel να είχε συναντηθεί στην Τουρκία και με εκπροσώπους του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

«Επιτέλους πρέπει να το ονομάσουμε όπως ήταν: μια γενοκτονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων. Υπάρχει και συνευθύνη της Γερμανίας. Το Γερμανικό Ράιχ ήταν συνεργός», δήλωσε εκ μέρους της Αριστεράς (Die Linke) Gregor Gysi, ενώ ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Cem Ozdemir τόνισε ότι με το ψήφισμα «δεν θέλουμε να επιδείξουμε μια ηθική ανωτερότητα, αλλά το αντίθετο: αυτό το κείμενο αφορά και ένα κομμάτι της γερμανικής ιστορίας».

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Βερολίνο

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρέσβη της στο Βερολίνο, Avni Karslioglu, για διαβουλεύσεις, έπειτα από το ψήφισμα που υιοθέτησε το γερμανικό κοινοβούλιο, με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία του αρμενικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915, σύμωνα με το τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας 24TV.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος δήλωσε ότι το ψήφισμα που ενέκριναν οι γερμανοί βουλευτές με το οποίο οι σφαγές Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915 χαρακτηρίζονται "γενοκτονία" έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα: