Χειροπέδες στον «Warren Buffet» της Μέσης Ανατολής, ανησυχία για Citigroup-Twitter

Χειροπέδες στον «Warren Buffet» της Μέσης Ανατολής, ανησυχία για Citigroup-Twitter

Ο πρίγκιπας al-Waleed bin Talal, ο επονομαζόμενος και «Warren Buffet της Μέσης Ανατολής», είναι το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο της Σαουδικής Αραβίας στις διεθνείς αγορές. Λογικό είναι, λοιπόν, η σύλληψή του στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών στις τάξεις της σαουδαραβικής ελίτ να προκαλεί ανησυχία -κυρίως στους επενδυτές και τις επιχειρήσεις με τις οποίες έχει άμεση εμπλοκή.

Ανάμεσά τους είναι και ο τραπεζικός όμιλος της Citigroup, της οποίας ο δισεκατομμυριούχος Σαουδάραβας, ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρείας Kingdom Holding, έχει στην κατοχή του σημαντικό αριθμό μετοχών και μάλιστα από το 1991, καθώς αποτελεί έναν από τους παραδοσιακούς της επενδυτές. Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που η μετοχή της Citigroup δέχεται πιέσεις στη σημερινή συνεδρίαση και υποχωρεί κατά 0,95%.

Μάλιστα, το πλήγμα για την αμερικανική τράπεζα είναι μεγαλύτερο καθώς αυτή την περίοδο εξέταζε σχέδια για να ξαναμπεί στην αγορά της Σ. Αραβίας, όπου ουσιαστικά δεν είχε άμεση πρόσβαση από το 2004, όταν πούλησε το μερίδιό της στην Samba Financial Group. 

Η σύλληψη του al-Waleed «είναι πιθανό να κάνει τα πράγματα δυσκολότερα για την Citigroup στη Σ. Αραβία, επειδή επιχειρήσεις και ιδιώτες θα είναι πιο επιφυλακτικοί απέναντι σε οποιαδήποτε πιθανή διασύνδεση», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο Emad Mostaque, επικεφαλής του επενδυτικού κλάδου της Capricorn Fund Managers Ltd.

Άλλοι, πάντως, επιμένουν ότι οι δουλειές της Citigroup δεν θα επηρεαστούν μακροπρόθεσμα. Σημειώνουν δε ότι αν και τυπικά ήταν εκτός αγοράς, είχε αναλάβει κεντρικό ρόλο στην έκδοση ομολόγων του βασιλείου αξίας 17,5 δισ. δολαρίων το 2016, αλλά και στην έκδοση του επονομαζόμενου «ισλαμικού ομολόγου», ύψους 9 δισ., φέτος. 

Σημειώνεται ότι ο al-Waleed bin Talal, εκτός της Citigroup, έχει στην κατοχή του το 5% των μετοχών της Twitter, ενώ είναι μεγαλομέτοχος και της Apple. Η έκταση της εμπλοκής του έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ακόμη και από τον Donald Trump, ο οποίος είχε γράψει στο Twitter σε ανύποπτο χρόνο, στις 12 Δεκεμβρίου 2015: «Ο ντοπαρισμένος πρίγκιπας al-Waleed bin Talal επιδιώκει να ελέγξει τους πολιτικούς μας με τα λεφτά του μπαμπά. Δεν θα το καταφέρει όταν εκλεγώ». 

Φωτογραφία από Associated Press