Χωρίς όριο οι καθήμενοι ανά τραπέζι σε εστίαση - διασκέδαση

Χωρίς όριο οι καθήμενοι ανά τραπέζι σε εστίαση - διασκέδαση

Νέα εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για τα μέτρα κατά του κορονοϊού, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, προβλέπει να μην υπάρχει πλέον όριο στον αριθμό των καθήμενων ανά τραπέζι στην εστίαση και τη διασκέδαση, ενόψει των εορταστικών συνεστιάσεων των Απόκρεων, συμπεριλαμβανομένης της Τσικνοπέμπτης.

Νωρίτερα οι ειδικοί είχαν αποφασίσει να εισηγηθούν την αύξηση του ορίου των καθήμενων από έξι σε οκτώ άτομα, ωστόσο η απόφαση για τη νεότερη εισήγηση ελήφθη, δεδομένου του πλήγματος που έχει δεχθεί η εστίαση εξαιτίας των περιορισμών κατά του κορονοϊού. Παραμένει ωστόσο η εισήγηση για απαγόρευση των ορθίων στη διασκέδαση, καθώς και τα πρωτόκολλα σχετικά με τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων και τους κανόνες υγιεινής.

Κατά τη συνεδρίαση των ειδικών δεν συζητήθηκε το θέμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων, καθώς αναμένουν τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία, ενώ παραμένει το ποσοστό 10% ως όριο χωρητικότητας στα γήπεδα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί φέρονται να μην κλίνουν θετικά στην πραγματοποίηση των αποκριάτικων εκδηλώσεων για φέτος και να εισηγούνται την αναστολή τους, καθώς είναι δύσκολη η τήρηση των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκα, αλλά και οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές. Το θέμα παραπέμφθηκε να συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη της επιτροπής εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα κάνουν καλό στη γενικότερη επιδημιολογική κατάσταση. Με άλλα λόγια φοβούνται ότι στην περίπτωση που φέτος επιτραπούν οι συναθροίσεις με αφορμή τις Απόκριες, τότε η διασπορά του ιού θα αποκτήσει νέα δυναμική, επιφέροντας ένα δυνατό «χτύπημα» στην καλή εικόνα που καταγράφεται στην παρούσα χρονική συγκυρία.

Στην Ελλάδα η πορεία του ιού εμφανίζει μία σταθεροποίηση, αλλά με μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων και υψηλό αριθμό θανάτων. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μειώνεται αλλά με αργούς ρυθμούς, κάτι που μοιάζει να απασχολεί τους επιστήμονες και την κυβέρνηση.

Ορίζοντας φαίνεται να είναι το Πάσχα, οπότε, σύμφωνα και με τη στρατηγική που ακολουθούν άλλα ευρωπαϊκά κράτη, οι ειδικοί θα κινηθούν στην κατεύθυνση άρσης όλων των μέτρων.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν τελικά, καθώς και η ημερομηνία εφαρμογής τους αναμένονται αύριο Πέμπτη, από το υπουργείο Υγείας.