Ι. Τσούπρα: Δεν υπήρξε οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών - Ευθύνες στην Πυροσβεστική

Ι. Τσούπρα: Δεν υπήρξε οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών - Ευθύνες στην Πυροσβεστική

Στην ομολογία ότι δεν υπήρξε οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από τις πληγείσες περιοχές, προχώρησε την Τετάρτη η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα, κατά τη διάρκεια της 2ωρης κατάθεσής της στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Βαρβάρα Γνεσούλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, η Ιωάννα Τσούπρα, η οποία αναπλήρωνε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρο Φιλίππου, παραδέχθηκε ότι δεν ήξεραν που πήγαινε η φωτιά και ότι στις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας έμαθε ότι είχε φτάσει στο Μάτι, ενώ απέδωσε ευθύνες στην Πυροσβεστική, λέγοντας πως μεταφέρθηκε επίσημα στις 18.10 πως η φωτιά κατευθύνεται προς την Διώνη, αντίθετα δηλαδή από την κατεύθυνση που τελικά πήρε.

Μάλιστα, είπε πως υπάρχει και σχετικό έγγραφο από την Πυροσβεστική, το οποίο έδωσε στην εισαγγελέα. 

«Έγινε συζήτηση στις 18.10 με τον κ. Χιώνη και κανείς δεν μας ενημέρωσε. Εμείς βλέπαμε μια φωτιά από πάνω απλώς. Η ενημέρωση που είχαμε είναι ότι πάει στη Διώνη. Στη αντίθετη πλευρά». 

Παράλληλα, σημείωσε ότι διαφορετικό πράγμα είναι η εκκένωση τύπου «άτακτη φυγή» και άλλο πράγμα είναι η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών.

«Αυτό το τελευταίο δεν έγινε ποτέ. Πρέπει να κάνει εισήγηση η Πυροσβεστική στον αρμόδιο Δήμαρχο και συνέχισε ότι για την εκκένωση έπρεπε να το πει στον εαυτό της η Πυροσβεστική γιατί μιλάμε πλέον για επίπεδο διάσωσης κάτι που εκείνη το κάνει», είπε. 

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ο Δήμος και η Περιφέρεια επεμβαίνει μόνο, όταν δεν υπάρχει φωτιά στο συγκεκριμένο χώρο. Αλλιώς δε μπορεί να επέμβει βάσει νόμου.

Στην κατάθεσή της ξεκαθάρισε ότι στις 18.10 η Πυροσβεστική είπε προφορικά ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο κόσμος από το Νέο Βουτζά, πράγμα που δεν γινόταν γιατί ήταν σε εξέλιξη η πυρκαγιά. Στο συντονιστικό έμαθε στις 8 ότι είχε φτάσει η φωτιά κάτω στο Μάτι.