Ικανοποιημένος με Τσίπρα ο Steinmeier - Τσίπρας: Η άνοδος της ακροδεξιάς απειλεί την Ευρώπη

Ικανοποιημένος με Τσίπρα ο Steinmeier - Τσίπρας: Η άνοδος της ακροδεξιάς απειλεί την Ευρώπη

«Παρακολουθούμε με ανησυχία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία. Ο Renzi έκανε το σωστό, αλλά δεν το ψήφισαν οι ψηφοφόροι», είπε σήμερα ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier στο διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν πρόκειται για πολιτειακή κρίση, αλλά για κυβερνητική και σίγουρα δεν είναι ένα θετικό μήνυμα που εκπέμπεται στην Ευρώπη σε μια δύσκολη εποχή» πρόσθεσε ο κύριος Steinmeier, ο οποίος αντιθέτως, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αυστρία.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή του και για το γεγονός ότι ο κύριος Τσίπρας έχει διαβεβαιώσει πως θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ενότητα της Ευρώπης μετά το Brexit.

Επεσήμανε επίσης ότι ο ίδιος έχει πλήρη επίγνωση της πίεσης κάτω από την οποία βρίσκεται ο έλληνας Πρωθυπουργός, τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού, όσο και από τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μεγάλη απειλή είναι η άνοδος της άκρας δεξιάς και του αδιέξοδου λαϊκισμού των δυνάμεων αυτών» και πρόσθεσε ότι «η χώρα μου δέχτηκε μεγάλα πλήγματα από την οικονομική και προσφυγική κρίση.

«Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της με αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό».

Χαρακτήρισε μάλιστα τον κύριο Steinmeier καλό φίλο της Ελλάδας που έχει να συνεισφέρει ακόμη πολλά και στη χώρα του αλλά και την Ευρώπη.

Είπε επίσης ότι θα συζητήσουν και για το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι θα είναι σημαντική η βοήθεια του κυρίου Steinmeier για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Αργότερα, σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως έχει έρθει η ώρα, η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα με αλληλεγγύη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς οι ευρωπαϊκές εξελίξεις καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το Προσφυγικό, η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης καθώς και θέματα διμερών σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση των συνομιλιών, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Τονίστηκε, εξάλλου, η σημασία του Κυπριακού για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για διατήρηση και εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Τονίστηκε επίσης ότι ο σεβασμός των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου αποτελούν απαραίτητο όρο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και για την θετική προοπτική των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του Ελληνικού προγράμματος, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε σχέση με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ επεσήμανε ότι η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας στην Ευρώπη επιβάλλει το συντομότερο δυνατόν συνολική συμφωνία και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα των επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

Με πληροφορίες από skai.gr