J. Cl. Juncker: Δεν πρέπει να υπάρξουν άλλα -exits μετά το Brexit, αυτό θα ήταν το τέλος της Ευρώπης

J. Cl. Juncker: Δεν πρέπει να υπάρξουν άλλα -exits μετά το Brexit, αυτό θα ήταν το τέλος της Ευρώπης

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχτηκε ότι αν και άλλες χώρες επέλεγαν να αποχωρήσουν από την ΕΕ, αυτό θα σηματοδοτούσε το τέλος της Ένωσης.

"Δεν θέλω άλλα -exits μετά το Brexit. Ούτε Nexit, ούτε Oexit, ούτε Dexit, ούτε Frexit ή οποιοδήποτε άλλο -exit. Αυτό θα ήταν το τέλος. Αν τέσσερις ή πέντε χώρες έφευγαν από την ΕΕ, η Ένωση θα κατέρρεε. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί", υποστήριξε ο J. Cl. Juncker, σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχτηκε ότι η ΕΕ δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση καθώς μια σειρά από ζητήματα δοκιμάζουν την αντοχή της. Η ανεργία των νέων (κυρίως στο νότο) παραμένει υψηλή, οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι μια πραγματικότητα, η παράνομη μετανάστευση συνεχίζεται, οι ανισότητες στην Ευρωζώνη υπάρχουν, το Brexit και η ανάδυση των λαϊκιστικών κομμάτων και φυσικά οι πρόεδροι Trump, Putin και Erdogan που αντιμετωπίζουν την ΕΕ με καχυποψία και κάποια εχθρότητα, σύμφωνα με το BBC.

Στο σημείο αυτό ο J. Cl. Juncker επέμεινε, ότι η ΕΕ είναι ακόμα νέος οργανισμός, αλλά έχει επιτύχει κάτι αξιοσημείωτο: επί έξι δεκαετίες η Ευρώπη είναι μια ήπειρος σταθερότητας και ειρήνης.

Όσον αφορά το Brexit, o J. Cl. Juncker το χαρακτήρισε ως τραγωδία και αποτυχία, αλλά επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν τρέφει αισθήματα εχθρότητας προς τη Βρετανία. "Η Βρετανίά είναι μέλος της Ευρώπης και ελπίζω να έχουμε φιλικές σχέσεις στις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν", συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος σχετικά με το κόστος της Βρετανικής αποχώρησης, διευκρίνισε ότι θα πρέπει πρώτα να υπολογιστούν «με επιστημονική ακρίβεια» οι Βρετανικές δεσμεύσεις, και μετά να «πληρωθεί ο λογαριασμός». Ερωτηθείς εάν το κόστος θα είναι 50 δισ. στερλίνες, (58 δισ. ευρώ) απάντησε πως πράγματι θα είναι «κάπου κοντά» σε αυτό το ποσό.

Φωτογραφία: Sooc