Jean-Claude Juncker: Αν δεν ήμουν εγώ να αποτρέψω το Grexit το 2015, η Ευρωζώνη θα είχε καταρρεύσει

Jean-Claude Juncker: Αν δεν ήμουν εγώ να αποτρέψω το Grexit το 2015, η Ευρωζώνη θα είχε καταρρεύσει

Ως σωτήρα της ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στις «ορέξεις» του Βερολίνου και τους σχεδιασμούς Τσίπρα για Grexit παρουσιάζει τον εαυτό του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο Politico.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε διασφαλίσει ότι η Ελλάδα δεν θα αποβάλλονταν από την ευρωζώνη το 2015, η ισορροπία θα ήταν λιγότερο καλή». Και συμπληρώνει πως «εκείνη την περίοδο πολέμησα σκληρά για τη σταθερότητα στο Eurogroup, εν προκειμένω για την Ελλάδα [ενάντια στις επιθυμίες του γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schauble]. Αν δεν το είχα κάνει, η ευρωζώνη θα είχε καταστραφεί».

Πέραν της προσπάθειας ανάδειξης της προσωπικής και μόνο συμβολής του απερχόμενου πλέον προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αποτροπή του Grexit και της κρίσης, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το μήνυμα που εκπέμπει για τα όσα διαδραματίστηκαν εκείνη την περίοδο. Εμφανίζει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να επιθυμεί και να επιδιώκει πράγματι την αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη μέσω της πρότασης για 5ετές time out, μια πρόταση που εν τέλει σύμφωνα με τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη, ήταν σε συστοιχία με τον τότε διαπραγματευτικό σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης που απειλούσε με αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Κομισιόν, όμως, περί αποσύνθεσης της Ευρώπης σε περίπτωση Grexit, κλείνουν το μάτι και σε όσους -τότε και σήμερα- επιμένουν να ισχυρίζονται ότι η απειλή αποχώρησης ήταν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της Ελλάδας απέναντι στο Βερολίνο και την υπόλοιπη Ευρώπη το οποίο δεν αξιοποιήθηκε μέχρι τέλους. Και αυτό το τελευταίο πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα γιατί μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο αναπαραγωγής παρόμοιων προσδοκιών και στο μέλλον από τους νοσταλγούς των ηρωικών διαπραγματεύσεων.

Β. Γεώργας

 

Φωτογραφία: SOOC