Κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό

Κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας, Κύπρου, Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό

Κοινή πρωτοβουλία για το μεταναστευτικό μέτωπο της ανατολικής Μεσογείου αποφάσισαν να αναλάβουν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Βουλγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφετηρία το Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 7 και 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόκειται για την πρώτη κοινή παρέμβαση των κρατών μελών στην ανατολική Μεσόγειο.

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, μεταξύ 19 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν 4.879 αφίξεις μέσω της οδού της ανατολικής Μεσογείου, ενώ μόλις 1.133 αφίξεις μέσω της οδού της δυτικής Μεσογείου και 1.369 μέσω της οδού της κεντρικής Μεσογείου.

Η πρωτοβουλία των τριών χωρών φέρει τον τίτλο «Eastern Mediterranean Migration Route Initiative» και θα παρουσιαστεί επίσημα με κατάθεση συγκεκριμένου κειμένου στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της προσεχούς εβδομάδας. Έρχεται δε ως συνέχεια των επισκέψεων του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Κουμουτσάκου, στην Κύπρο και τη Βουλγαρία.

 

 

Σχετικά με το θέμα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με ελληνική πρωτοβουλία, διαμορφώνεται για πρώτη φορά, τριμερής συνεργασία για το μεταναστευτικό, μεταξύ των χωρών πρώτης γραμμής της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα – Κύπρος – Βουλγαρία, παρεμβαίνουν συντονισμένα στους ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να υποστηριχθούν έμπρακτα τα κράτη αυτά, με:

-περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και υπευθυνότητα,
-δικαιότερη κατανομή βαρών,
-αποτελεσματικό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών,
-και τέλος, πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Ελλάδα, αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη συνδιαμόρφωση μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής».