Μ. Παγώνη: Ενδεχόμενη απαλλαγή από τα self test για τους πλήρως εμβολιασμένους

Μ. Παγώνη: Ενδεχόμενη απαλλαγή από τα self test για τους πλήρως εμβολιασμένους

Το ενδεχόμενο να μην είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως ενάντια στον κορονοϊό επισήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας πως όσοι δεν έχουν καταφέρει να εμβολιασθούν είναι πολύ σημαντικό να μη παραλείπουν τα self test σε εβδομαδιαία βάση.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η πρόεδρος ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς τόνισε πως σταδιακά τα νοσοκομεία μπαίνουν σε ρυθμό κανονικότητας, καθώς υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια covid και έχει μειωθεί ο αριθμός εισαγωγών, ενώ σταδιακά επανέρχεται και η ομαλή λειτουργία των χειρουργείων.

Αναφορικά με τα self test, η κ. Παγώνη τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό για τον έλεγχο της πανδημίας η συνέχιση της μαζικής διάθεσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ στους πολίτες, ενώ υπογράμμισε πως το τέλος της πανδημίας θα έρθει όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαζήσης ανέφερε πως τα λίγα περιστατικά θρομβώσεων δεν θα έπρεπε να μας επηρεάζουν ώστε να αποφεύγουμε τον εμβολιασμό, καθώς είναι σπάνια και πώς μόνο με τα εμβόλια θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη πανδημία. «Έχουμε δει πως τα εμβόλια έχουν συμβάλλει στη μείωση κρουσμάτων και νοσηλειών και πρέπει να μείνουμε σε αυτό».

Τέλος, σχετικά με την έγκριση της χορήγησης του εμβολίου της Pfizer στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, ο κ. Παπαζήσης ανέφερε πως προτεραιότητα είναι να εμβολιασθούν οι μεγαλύτεροι και τα παιδικά να ακολουθήσουν, καθώς και αυτά μπορούν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να εμβολιασθούν όλοι, διότι κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο διάστημα θα κολλήσουν και αυτό θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις.