Ο Ιταλός ΥΠΕΞ επισκέφθηκε τη Λιβύη, δίνοντας τέλος στη διεθνή απομόνωση της χώρας

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ επισκέφθηκε τη Λιβύη, δίνοντας τέλος στη διεθνή απομόνωση της χώρας

Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιταλίας έδωσε τέλος σήμερα στη διεθνή απομόνωση της Λιβύης, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στην Τρίπολη. Έγινε, έτσι, ο πρώτος ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος μιας δυτικής χώρας που επισκέφθηκε τη χώρα αυτή μετά τα βίαια επεισόδια του καλοκαιριού του 2014.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι παρέμεινε για τρεις ώρες στη λιβυκή πρωτεύουσα, όπου έγινε δεκτός από τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Φάγεζ αλ Σαράτζ.

«Η Ιταλία υποστηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (...) διότι αυτή θα προετοιμάσει το έδαφος για τη σταθεροποίηση της Λιβύης», τόνισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Η πρώην αποικιακή επικυρίαρχη δύναμη της Λιβύης ήταν η τελευταία χώρα που έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη, τον Φεβρουάριο του 2015. Έγινε σήμερα το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που έστειλε έναν ανώτατο πολιτικό αξιωματούχο του στη χώρα μετά την εγκατάσταση στην Τρίπολη την 30ή Μαρτίου της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Μέχρι τότε η λιβυκή πρωτεύουσα ελεγχόταν από μια συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων, κυρίως ισλαμιστικών, που την είχαν καταλάβει μετά τις μάχες του καλοκαιριού του 2014, όταν η Λιβύη είχε βυθιστεί στον διχασμό και το χάος.

Ο Τζεντιλόνι διαβεβαίωσε πως η Ρώμη είναι έτοιμη να «συνεργαστεί» με την Τρίπολη στις προσπάθειες αντιμετώπισης της απειλής των τζιχαντιστών, παρότι, όπως επέμεινε, «η αποστολή αυτή αφορά πρωτίστως τους Λίβυους και την κυβέρνηση ενότητας».

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει εδώ και μήνες αυξανόμενη ανησυχία για την ισχυροποίηση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Λιβύη, καθώς οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να κατέχουν την παραθαλάσσια πόλη της Σύρτης. Ορισμένες χώρες, ανάμεσά τους και η Ιταλία, έχουν δηλώσει έτοιμες να πάρουν μέρος σε μια διεθνή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του ΙΚ στο έδαφος της Λιβύης, κατά το υπόδειγμα των αντίστοιχων στην επικράτεια του Ιράκ, αλλά και της Συρίας.

«Εάν και όταν οι λιβυκές αρχές ζητήσουν διεθνή βοήθεια στο πεδίο της ασφάλειας το ζήτημα θα μελετηθεί και θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε ο Τζεντιλόνι. «Αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να αποφασίσουμε στη Ρώμη, στο Λονδίνο ή στην Ουάσινγκτον», υποστήριξε ο ίδιος.

Τον Μάρτιο, ο ίδιος ο Τζεντιλόνι είχε εκτιμήσει πως οι σουνίτες τζιχαντιστές διαθέτουν περίπου 5.000 μαχητές στο έδαφος της Λιβύης.

«Ο λιβυκός λαός και η κυβέρνηση ενότητας θα πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία στον αγώνα εναντίον του Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρώνυμο του ΙΚ) και της απειλής των τζιχαντιστών», επέμεινε ο Τζεντιλόνι στις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, η πραγματοποίηση της οποίας δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

Ο Τζεντιλόνι διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η πρεσβεία της χώρας του στη Λιβύη θα ανοίξει ξανά, χωρίς να διευκρινίσει το πότε.

Η επίσκεψη καταγράφηκε την ημέρα που περίπου πενήντα χώρες και διεθνείς οργανισμοί πραγματοποιούσαν μια σύνοδο στην Τύνιδα με στόχο τον συντονισμό της «διεθνούς υποστήριξης» στη Λιβύη.

Η σύνοδος αυτή, στην οποία συμπροεδρεύουν ο ΟΗΕ και η Βρετανία, προσέφερε μια ευκαιρία σε εκπροσώπους της λιβυκής κυβέρνησης να παρουσιάσουν τις προτεραιότητές τους σε ό,τι αφορά την ανάταξη της οικονομίας της βορειοαφρικανικής χώρας.

«Έχουμε συναίσθηση του γεγονότος ότι η υποστήριξη του λαού της Λιβύης στην κυβέρνηση ενότητας (...) μπορεί να μην διαρκέσει εάν δεν επιτύχουμε, και γρήγορα, να καλύψουμε τις επείγουσες ανάγκες του», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Μούσα αλ Κόνι.

Ανάμεσα στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, πέραν της ασφάλειας, συνέχισε, είναι «βασικές υπηρεσίες» προς τους πολίτες, όπως για παράδειγμα οι υπηρεσίες υγείας, η ηλεκτροδότηση κ.ά.

Ο ανώτερος Βρετανός διπλωμάτης Κρίστιαν Τέρνερ έκρινε από την πλευρά του ότι έχει «ζωτική» σημασία η «νέα λιβυκή κυβέρνηση να επιτύχει ταχεία πρόοδο όσον αφορά τη δυνατότητά της να βελτιώσει με αισθητό τρόπο» τη ζωή των πολιτών της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Λονδίνο θα εκταμιεύσει επείγουσα οικονομική βοήθεια ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Εξαιτίας του χάους που επικράτησε στη Λιβύη μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η λιβυκή οικονομία έχει καταρρεύσει, θύμα της κατάρρευσης της πετρελαϊκής παραγωγής της και της μεγάλης κρίσης ρευστότητας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λιβύη —επί συνολικού πληθυσμού 6 εκατομμυρίων— έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια. Τον περασμένο μήνα ο Οργανισμός είχε εκτιμήσει πως οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες μόνο στον τομέα της υγείας ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια δολάρια.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λιβύη ο Τζεντιλόνι παρέδωσε ανθρωπιστική ιατρική βοήθεια που προορίζεται για λιβυκά νοσοκομεία, όπως ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό που αρκεί για περίπου 30.000 ασθενείς και η αξία του ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ