Ο κορονοϊός δεν είναι ίδιος μετά την Όμικρον, τέρμα οι πολλοί θάνατοι και νοσηλείες
Επιστήμονας Οξφόρδης

Ο κορονοϊός δεν είναι ίδιος μετά την Όμικρον, τέρμα οι πολλοί θάνατοι και νοσηλείες

Το παραλλαγή Όμικρον «δεν είναι η ίδια ασθένεια που βλέπαμε πριν από ένα χρόνο» και τα υψηλά ποσοστά θανάτων από Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι «πια ιστορία», δήλωσε ο κορυφαίος Βρετανός ανοσολόγος και καθηγητής της Οξφόρδης σερ Τζον Μπελ.

Σύμφωνα με τον Guardian ο καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σύμβουλος της κυβέρνησης για τις βιοεπιστήμες, είπε ότι αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς το Όμικρον εξαπλώνεται στον πληθυσμό, η ασθένεια «φαίνεται λιγότερο σοβαρή και πολλοί άνθρωποι περνούν σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο». Επίσης, λιγότεροι ασθενείς χρειάζονταν οξυγόνο υψηλής ροής και η μέση διάρκεια παραμονής μειώθηκε σε τρεις ημέρες, συμπλήρωσε.

«Οι φρικτές σκηνές που είδαμε πριν από ένα χρόνο – οι μονάδες εντατικής θεραπείας είναι γεμάτες, πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα – είναι πλέον ιστορία κατά την άποψή μου και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε διαβεβαιωμένοι ότι αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί», είπε στο BBC Radio 4 Today ο καθηγητής, αναφέρει το inews.co.uk

Ο Τζον Μπελ. πρόσθεσε ότι ο πληθυσμός ήταν «αρκετά υπεύθυνο» ως απάντηση στην εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, η οποία είναι πολύ πιο μολυσματική αλλά φαίνεται να είναι πιο ήπια. Είπε ότι περίμενε ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να περιορίζουν τις κοινωνικές τους επαφές την ερχόμενη εβδομάδα.

Αντίθετα, αρκετοί επιστήμονες επέκριναν την απόφαση της κυβέρνησης να μην εισαγάγει περαιτέρω περιορισμούς Covid στην Αγγλία πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με ορισμένους να την περιγράφουν ως «τη μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ επιστημονικών συμβουλών και νομοθεσίας» από την έναρξη της πανδημίας.

Έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι, ενώ η παραλλαγή Omicron φαίνεται να είναι πιο ήπια, είναι εξαιρετικά μεταδοτική, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των νοσοκομείων και οι θάνατοι θα μπορούσαν να αυξηθούν γρήγορα χωρίς παρέμβαση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του NHS Providers, Chris Hopson, είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι θα συμβεί όταν τα ποσοστά μόλυνσης στους ηλικιωμένους αρχίσουν να αυξάνονται.