Ο Μητσοτάκης μάλλον δεν γνωρίζει τι προβλέπουν Παρίσι και Λωζάννη για τα νησιά - Θα μάθει
Εμπρηστική ρητορική Ερντογάν

Ο Μητσοτάκης μάλλον δεν γνωρίζει τι προβλέπουν Παρίσι και Λωζάννη για τα νησιά - Θα μάθει

Σε νέο ρεσιτάλ προκλητικών δηλώσεων επιδόθηκε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο TRT, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλλον δεν γνωρίζει ότι οι Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίου είναι αντίθετες με την «στρατικοποίηση» νησιών του Αιγαίου, αλλά «θα μάθει». Επανέλαβε, δε, ότι δεν θα ξανασυναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  

«Είχαμε δείπνο με τον Μητσοτάκη και του είπα: Ας μην φέρουμε από εδώ και πέρα ​​τρίτη χώρα μεταξύ μας. Είχαν περάσει 3 εβδομάδες και έδωσε την ομιλία του στο Κογκρέσο της Αμερικής. Στο Νταβός, έκανε παρόμοια πράγματα. Εσύ είσαι πολιτικός και είμαι και εγώ πολιτικός. Πρέπει να το ξέρετε αυτό. Όταν κάνεις οποιοδήποτε αρνητικό βήμα εναντίον της Τουρκίας, η πρώτη μου δουλειά είναι να έχω δυνατά πράγματα να πω στους ανθρώπους μου», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Συνεχίζοντας είπε τα εξής: «Σε μια τέτοια κατάσταση, η οποία είναι αντίθετη με τις Συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού, εμείς ως Τουρκία θα έπρεπε να πούμε «η Ελλάδα κάνε ό,τι θέλεις». Ως Τουρκία, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί όταν έρθει η ώρα. Ο Μητσοτάκης μάλλον δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν υπό καθεστώς μη στρατικοποίησης. Θα μάθει».

Στη συνέχεια ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 9 βάσεις των ΗΠΑ, εκ των οποίων 4 είναι νέες καθώς και ότι γίνονται προσπάθειες να τοποθετηθούν στα νησιά.

«Λένε ότι θα δημιουργηθούν ενάντια στη Ρωσία.  Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε αεροπλάνα για τις ανάγκες ασφαλείας μας. Ως Τουρκία, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί όταν έρθει η ώρα. Διατηρούμε τη θέση μας και τη στάση μας. Ο όρος της Ελλάδας για την πώληση των F-16 δεν ισχύει για την Τουρκία. Δεν πρόκειται να συμβεί.», πρόσθεσε.