Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μετά τις 31 Μαρτίου θέτουν τον εαυτό τους εκτός ΕΣΥ
Θάνος Πλεύρης

Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μετά τις 31 Μαρτίου θέτουν τον εαυτό τους εκτός ΕΣΥ

«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί από τις 31 Μαρτίου και μετά δεν θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο εθνικό σύστημα υγείας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ. 

«Αυτή τη στιγμή το μέτρο της αναστολής ισχύει για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Όταν αναφερόμαστε δεν έχουν εμβολιαστεί, σημαίνει δεν έχουν κάνει τις δυο δόσεις. Αυτοί παραμένουν σε αναστολή μέχρι τις 31 Μαρτίου και μέχρι τότε θα επανεξεταστεί, θα υπάρξει συνολική ρύθμιση αν θα πρέπει να γίνεται εμβολιασμός πέραν της πανδημίας σε υποχρεωτική βάση στους υγειονομικούς για το αν θα παραμείνουν ή όχι στο σύστημα. Όσοι δεν έχουν κάνει την ενισχυτική δόση, δεν υπάρχει στον νομό καμιά πρόβλεψη ούτε αυτή τη στιγμή είναι στις προθέσεις να συνδέεται με αναστολή εργασίας. Η πρόσθετη δόση έχει να κάνει με παράγοντες που περιορίζουν τον πολίτη που έχει εμβολιαστεί, είτε είναι υγειονομικός, είτε δεν είναι, από μια σειρά από δραστηριότητες, αλλά δεν συνδυάζεται με το σκέλος της αναστολής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα αν ο υγειονομικός που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση θα μπορεί να περιθάλπει, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Το βασικό στοιχείο αυτή τη στιγμή είναι να έχεις ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, πρώτη και δεύτερη δόση. Ο νόμος για την αναστολή έλεγε ότι αν δεν έχεις κάνει τις δύο δόσεις μπαίνεις σε αναστολή, Ο νόμος αυτός δεν έχει αλλάξει, άρα αυτή τη στιγμή δεν μπαίνει σε αναστολή κάποιος που δεν έχει κάνει την ενισχυτική.Συνολικά, έχει δοθεί μία παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου για να γίνει ο εμβολιασμός, συνολικά μέχρι τότε θα υπάρχει σαφής βούληση και νομοθέτηση της κυβέρνησης για το τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Ως υπουργός Υγείας έχω τοποθετηθεί, ότι θέση του υπουργού Υγείας που έχει εισηγηθεί είναι ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί από τις 31 Μαρτίου και μετά δεν θα πρέπει να παραμένουμε στο κομμάτι της αναστολής εργασίας και συνέχεια, αλλά δεν θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο εθνικό σύστημα υγείας».

Στην ερώτηση δημοσιογράφου αν θα απολυθούν ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε: «Αν η εισήγηση που σας λέω γίνει δεκτή, σημαίνει ότι ο ίδιος θα του απουσιάζει ένα βασικό, τυπικό προσόν για να παρέχει την  υπηρεσία. Εάν δεν έχει αυτό το τυπικό προσόν, αυτομάτως δεν τίθεται θέμα απόλυσης, τίθεται θέμα ότι ο ίδιος θέτει τον εαυτό του εκτός του εθνικού συστήματος υγείας». 

«Δύο είναι οι δυνατότητες που θα υπάρξουν. Ή θα συνεχιστεί το μέτρο της αναστολής, γιατί προφανώς η πανδημία δεν θα έχει τελειώσει στις 31 Μαρτίου, ή διαφορετικά θα υπάρξει ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία αν ο υγειονομικός δεν έχει εμβολιαστεί, θα θέτει τον εαυτό του εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Άλλη λύση δεν θα υπάρξει. Όσοι έχουν ελπίδες ότι στις 31 Μαρτίου θα άρουμε την αναστολή και θα επιστρέψει ο κόσμος που είναι ανεμβολίαστος, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Είμαι απόλυτα σαφής», κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.