Οι ΗΠΑ κατά του ψηφίσματος του ΟΗΕ υπέρ για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα

Οι ΗΠΑ κατά του ψηφίσματος του ΟΗΕ υπέρ για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εναντιωθεί ξανά στην υιοθέτηση—η οποία καταγράφεται κάθε χρόνο—μιας απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ η οποία καταδικάζει το εμπάργκο που επιβάλλει στην Κούβα, αντίθετα με πέρυσι, όταν η Ουάσινγκτον είχε απόσχει από την ψηφοφορία, για πρώτη φορά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Patrick Leahy ηγήθηκε μιας ομάδας 10 μελών της Γερουσίας που προέτρεψε χθες Τρίτη την αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία να απόσχει από την ψηφοφορία.

Όμως η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Nikki Haley, θα επιλέξει να ψηφίσει «όχι» όταν θα τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία σήμερα Τετάρτη στη ΓΣ, τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Heather Nauert.

«Παραδοσιακά ψηφίζουμε εναντίον αυτής της απόφασης. Την περασμένη χρονιά, οι ΗΠΑ απείχαν», ενώ πλησίαζε το τέλος της θητείας του δημοκρατικού προέδρου Barack Obama, υπενθύμισε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας αναφερόμενη σε μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται για 26 χρόνια στη ΓΣ του ΟΗΕ και τις περισσότερες φορές αναδεικνύει τη διεθνή απομόνωση της Ουάσινγκτον στο ζήτημα.

Η πρεσβεύτρια Haley «θα αντιστρέψει την αποχή της περασμένης χρονιάς και θα ψηφίσει εναντίον της απόφασης φέτος», συνέχισε η Nauert.

Η ψηφοφορία—στην οποία η Haley θα ενταχθεί σε μια μειοψηφία μίας ή δύο χωρών στη Γενική Συνέλευση—θα υπογραμμίσει τη νέα θέση του ρεπουμπλικάνου προέδρου Donald Trump έναντι της Κούβας, σύμφωνα με τη Nauert.

«Η πολιτική (του) Trump για την Κούβα δίνει την έμφαση στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην Κούβα, ενώ εκπληρώνει δεσμεύσεις που εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ», εξήγησε η ίδια.

Ο προκάτοχός του στην προεδρία Barack Obama είχε αρχίσει μια διαδικασία αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική, αμβλύνοντας ορισμένες από τις αμερικανικές κυρώσεις.

Αλλά οι σχέσεις των δύο χωρών, αντιπάλων από την εποχή του ψυχρού πολέμου, επιδεινώθηκαν εκ νέου το τελευταίο διάστημα. Τον Οκτώβριο, ο Trump κατέστησε υπεύθυνη την Αβάνα για μια σειρά συμβάντων που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει επιθέσεις οι οποίες προκάλεσαν προβλήματα υγείας σε 24 αμερικανούς διπλωμάτες. Κουβανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την περασμένη εβδομάδα μέρος τουλάχιστον των αμερικανικών καταγγελιών «επιστημονική φαντασία».

Η απόφαση που αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά έχει πολιτικό βάρος. Πέρυσι υιοθετήθηκε με 191 ψήφους στην Γενική Συνέλευση των 193 μελών, καθώς το Ισραήλ, μιμούμενο τις ΗΠΑ, απείχε.

Μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να άρει το εμπάργκο, το οποίο επιβλήθηκε στην Κούβα πριν από μισό αιώνα και πλέον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ