«Πανταχού παρών» στη Δικαιοσύνη ο «Ρασπούτιν»

«Πανταχού παρών» στη Δικαιοσύνη ο «Ρασπούτιν»

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Οι επώνυμες καταγγελίες στις οποίες φέρονται να έχουν προχωρήσει μέσω των καταθέσεών του οι τρείς εισαγγελικοί λειτουργοί που κατέθεσαν στην προανακριτική δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου δεν αφορούσαν μόνο την υπόθεσή novartis γεγονός που δύναται να οδηγήσει ακόμη και σε διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Με την Ελ. Ράικου να τον έχει ταυτίσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, με τον Ρασπούτιν, που κατά τον έτερο αντιεισαγγελέα Ι. Αγγελή, ήταν «πανταχού παρών» στο χώρο της δικαιοσύνης και τον Π. Αθανασίου να φέρεται να καταθέτει ότι δεχόταν πιέσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, κύκλοι της προανακριτικής αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διερεύνησης του ρόλου του και πέραν της υπόθεσης της σκευωρίας της Novartis.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιεισαγγελέας Π. Αθανασίου ουδεμία αναφορά κάνει στην κατάθεσή του στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά επιβεβαιώνει αυτό που έχουν καταθέσει οι προηγούμενοι μάρτυρες, δηλαδή ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος ασκούσε πιέσεις για διάφορες υποθέσεις είτε για να βρεθούν στοιχεία σε βάρος συγκεκριμένων επιχειρηματιών είτε για να παγώσουν οι έρευνες.

Ουσιαστικά ο Π. Αθανασίου έρχεται να επιβεβαιώσει όσα ανέφερε ο Ι. Αγγελής, ο οποίος από την αρχή, και πριν τη σύσταση της προανακριτικής, με αναφορές του προς την ηγεσία του Αρείου Πάγου έκανε λόγο για παρεμβάσεις στην εισαγγελία Διαφθοράς.

Πηγές της προανακριτικής τονίζουν πως όσα ακούγονται στις συνεδριάσεις της δείχνουν πως η υπόθεση Νοvartis ήταν απλά ένας κρίκος στο παρακράτος που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί στον χώρο της δικαιοσύνης με πιέσει και απειλές προς δικαστικούς λειτουργούς.

Άλλωστε όπως τονίζεται από το 2016 είχαν ξεκινήσει οι καταγγελίες λειτουργών της Δικαιοσύνης, ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν τα όσα έχει στο παρελθόν υποστηρίξει ο Ι. Αγγελής με τις αναφορές του περί απειλών αλλά και εξυπηρετήσεων με προσλήψεις συγγενικών προσώπων σε τομείς του δημοσίου.

Οι τρεις εν ενεργεία εισαγγελικοί λειτουργοί είναι σαφείς στις τοποθετήσεις τους. Και οι τρεις επίσης έχουν αφήσουν υπονοούμενο για το φόβο που κυριαρχούσε με την Ελ. Ράικου να έχει δηλώσει πως φοβήθηκε και για την οικογένειά της. Ο Ι. Αγγελής μάλιστα είχε αποφύγει να κατονομάσει τον Ρασπούτιν λέγοντας πως δεν θα είναι αυτός που θα βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Την ίδια στιγμή και οι τρεις αντιεισαγγελείς έχουν αναφερθεί στις σχέσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου με την Ελ. Τουλουπάκη για την οποία ο Π. Αθανασίου δήλωσε πως τον αποκαλούσε «ΠΑΠ».

Στο πλαίσιο αυτό χθες ο δικαστής Νίκος Σαλάτας μιλώντας στον Σκάι τόνισε πως η κ. Τουλουπάκη έπρεπε η ίδια να έχει θέσει εαυτόν στο περιθώριο όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα. Παράλληλα ανέφερε ότι πρέπει η δικαιοσύνη να αποκτήσει το κύρος της που πλήττεται από την υπόθεση αυτή και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί παρεμβάσεων.