Ποια είναι τα νέα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού

Ποια είναι τα νέα εμβόλια κατά των μεταλλάξεων του κορονοϊού

Στη μάχη των εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, το ιατρικό «οπλοστάσιο» ενισχύεται για να αντιμετωπίσει τον ιό Covid που μεταλλάσσεται. Στο άμεσο μέλλον περιμένουμε τις εγκρίσεις δύο νέων εμβολίων με προέλευση τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ενώ υπό ανάπτυξη είναι και ένα τρίτο Covid 19 εμβόλιο που αποτελεί σύμπραξη  της Βρετανικής GSK με την γαλλική Sanofi, αφού η τελευταία δεν κατάφερε να το κατασκευάσει μόνη της.

Ποιο είναι το εμβόλιο της Novavax

Η πρώτη πολυαναμενόμενη άφιξη νέου εμβολίου κατά του κορονοϊού αφορά το αμερικανικής προέλευσης εμβόλιο της εταιρίας Novavax, από το Μέριλαντ, που πρόσφατα δημοσιοποίησε πολύ ενθαρρυντικά ευρήματα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των μεταλλάξεων, μετά από μελέτη που διεξήχθη σε Αμερική και Μεξικό. Το εμβόλιο αποδείχθηκε ότι  είναι περίπου 90% αποτελεσματικό συνολικά έναντι αρκετών νέων στελεχών, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού στελέχους, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι είναι ασφαλές, καθώς οι παρενέργειες του είναι πολύ ήπιες κι αφορούν κυρίως τοπικά συμπτώματα όπως πόνος και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης. Δεν υπήρξαν αναφορές ασυνήθιστων θρόμβων αίματος ή καρδιακών προβλημάτων,  όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Novavax, Stanley Erck.

Η διαφορά του εμβολίου της Novavax από τα εμβόλια mRNA και αδενοϊού

Το εμβόλιο της Novavax παρασκευάζεται με εργαστηριακά αντίγραφα της πρωτεΐνης ακίδας κι εκπαιδεύει τον οργανισμό να αναγνωρίζει την πρωτεϊνική ακίδα και να οργανώνει «επίθεση» για να καταπολεμήσει τον ιό. Το σκεύασμα της Novavax  είναι διαφορετικό από άλλα εμβόλια  (mRNA και αδενοϊού) τα οποία περιλαμβάνουν γενετικές οδηγίες. Επίσης στα προτερήματά του συμπεριλαμβάνεται το ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε τυπικά ψυγεία, διευκολύνοντας έτσι τη διανομή και συντήρησή του. Η εταιρεία αναφέρει ότι σκοπεύει να ζητήσει εξουσιοδότηση στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και να είναι σε θέση να παράγει έως και 100 εκατομμύρια δόσεις το μήνα μέχρι τότε.

Πόσες δόσεις του εμβολίου θα διατεθούν

«Πολλές από τις πρώτες δόσεις μας θα πάνε σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα», ανέφερε  ο Stanley Erck. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παρέχει 110 εκατομμύρια δόσεις στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο και συνολικά 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  ολοκλήρωσε διερευνητικές συνομιλίες με τη φαρμακευτική εταιρεία Novavax, με σκοπό την αγορά πιθανού εμβολίου της κατά της Covid 19 τον περασμένο Δεκέμβρη και η προβλεπόμενη σύμβαση θα προβλέπει τη δυνατότητα όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αγοράσουν αρχικά 100 εκατομμύρια δόσεις, ακολουθούμενες από 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.

Το εμβόλιο της Novavax στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, προτού καλά κυκλοφορήσει, η φήμη του σαν ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο είναι ήδη μεγάλη, με την  καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας, Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρο της  Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να το χαρακτηρίζει ως το πιο «κεκαθαρμένο» εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Ποιο είναι το εμβόλιο της Curevac

Η επόμενη άφιξη αναμένεται από τη Γερμανία και συγκεκριμένα από την εταιρία βιοτεχνολογίας Curevac, που θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης στην mRNA τεχνολογία. Όπως ήταν αναμενόμενο, το εμβόλιο της Curevac είναι το τρίτο mRNA εμβόλιο που θα ενισχύσει τη φαρέτρα. Τον περασμένο Νοέμβρη τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ της CureVac και της Επιτροπής, την οποία διαπραγματεύθηκε η Επιτροπή εξ ονόματος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πόσες δόσεις του εμβολίου θα διατεθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μόλις αποδειχθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, η συμφωνία προβλέπει την αρχική αγορά 225 εκατ. δόσεων εμβολίου για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης, με δυνατότητα να ζητηθούν έως και 180 εκατ. επιπλέον δόσεις.

Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χτίσει ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων, συνεχίζει τις διερευνητικές επαφές και με άλλες εταιρίες όπως είναι η φαρμακευτική εταιρία Valneva. Οι διερευνητικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο και η προβλεπόμενη σύμβαση με τη Valneva θα δίνει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δυνατότητα να αγοράσουν 30 εκατομμύρια δόσεις, και στη συνέχεια να αγοράσουν έως 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.