"Πόρτα" B. Obama στον T. Erdogan

"Πόρτα" B. Obama στον T. Erdogan

Το αίτημα του Recep Tayyip Erdogan για να συμμετάσχει στα εγκαίνια ενός τουρκικού τζαμιού, έξω από την Ουάσιγκτον, που χρηματοδότησε με 100 εκατομμύρια δολάρια η τουρκική κυβέρνηση, απέρριψε ο Barack Obama.

Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν σχεδιάζει να έχει τετ α τετ συνάντηση με τον Recep Tayyip Erdogan, και ο Λευκός Οίκος εισηγήθηκε στον πρόεδρο της Τουρκίας να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Joe Biden.

Οι πληροφορίες περιέχονται σε κείμενο της εφημερίδας Wall Street Journal, η οποία αναφέρει ότι η συμπεριφορά της Αμερικής απέναντι στον T. Erdogan θα είναι πολύ διαφορετική αυτή τη φορά, από την επίσκεψη του Μαΐου του 2013, όταν ο B. Obama θεωρούσε τότε τον Τούρκο πρωθυπουργό ως έναν εκ των πλέον στενών συμμάχων και φίλων του. Τότε είχε παραθέσει και δείπνο για τον T. Erdogan, ο οποίος είχε απαιτήσει από τον B. Obama να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, μία πρόταση που απορρίφθηκε από την Ουάσιγκτον.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μεταβεί αύριο στην αμερικανική πρωτεύουσα για να λάβει μέρος στη σύνοδο υψηλού επιπέδου για την πυρηνική ασφάλεια και θα γίνει δεκτός, μαζί με άλλους 50 ηγέτες, στο Λευκό Οίκο. Ο B. Obama θα έχει διμερή συνάντηση μόνο με τον πρόεδρο της Κίνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρνητική απάντηση του B. Obama τόσο για διμερή συνάντηση, όσο και για να παραστεί στα εγκαίνια του τζαμιού, εξόργισε τον T. Erdogan, αλλά μέχρι στιγμής δεν είχε ακυρώσει ή αλλάξει το πρόγραμμά του. Η ψυχρή στάση των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλεται σε διάφορα προβλήματα που δημιουργεί ο T. Erdogan στις ΗΠΑ και σε άλλους δυτικούς συμμάχους.

Οι Αμερικανοί είναι επίσης ενοχλημένοι από την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, και της ελευθερίας του Τύπου και από την συμπεριφορά έναντι των Κούρδων της Συρίας που είναι οι πλέον σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του ISIS.