Πόσα εμβόλια θα παραλάβει η Ελλάδα το επόμενο τρίμηνο

Πόσα εμβόλια θα παραλάβει η Ελλάδα το επόμενο τρίμηνο

Τις 2 εκατομμύρια αγγίζουν οι συνολικές δόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού που αναμένεται να παραλάβει η Ελλάδα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τις ελληνικές αρχές, ενώ ο συνολικός αριθμός των δόσεων που θα φτάσουν στην χώρα τους επόμενους τρεις μήνες ενδέχεται να αυξηθεί ανάλογα με τις νέες εγκρίσεις εμβολίων από τις ρυθμιστικές αρχές.

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 24.090.000 δόσεις εμβολίων που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.450.000 πολιτών.

Όπως τόνισε ο ίδιος την Δευτέρα, κατά την συνέντευξη Τύπου για την πορεία των εμβολιασμών στην χώρα, η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει από την Pfizer 427.050 δόσεις. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου άλλες 362.700 δόσεις και τον Μάρτιο θα παραλάβει άλλες 558.675 δόσεις.

Συνολικά από την εταιρεία Pfizer θα παραληφθούν 1.348.425 δόσεις ως το τέλος Μαρτίου, ενώ στον παραπάνω αριθμό ενδέχεται να προστεθούν και άλλες 1.180.930 δόσεις από την επιπλέον συμφωνία της Pfizer με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπλέον, μετά την έγκριση του εμβολίου της Moderna αναμένεται να παραδοθούν στην Ελλάδα 20.000 δόσεις εντός του Ιανουαρίου. Το Φεβρουάριο θα παραδοθούν άλλες 115.000 δόσεις και τον Μάρτιο 105.000 δόσεις εμβολίων. Οι συνολικές παραδόσεις της Moderna για το πρώτο τρίμηνο είναι 240.000 δόσεις.

Ο συνολικός αριθμός των δόσεων που θα λάβει η χώρα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς το εμβόλιο που δημιούργησε η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σύντομα θα λάβει την έγκριση για άμεση χρήση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Σε περίπτωση που λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εντός του Ιανουαρίου, όπως αναμένεται, η πρώτη παράδοση θα είναι αρχές Φεβρουαρίου και θα είναι άνω των 400.000 δόσεων, με αύξηση των παραδόσεων τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, αναμένεται νωρίτερα από το αναμενόμενο η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson που είναι μονοδοσικό και πολύ πιο εύκολο στη διαχείριση σαν εμβόλιο.

Μ. Θεμιστοκλέους: Έχουμε εξασφαλίσει 26 εκατ. δόσεις για 15,3 εκατ. πολίτες

«Σήμερα μέχρι τις 5 η ώρα έγιναν 4.873 εμβολιασμοί και στο σύνολο από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 49.661 εμβολιασμοί, που αυτό σημαίνει ότι έχουμε επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη στο 0,46% του πληθυσμού» σημείωσε ο γενικός γραμματέας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πρόοδο των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Σχετικά με τις αγορές εμβολίων που έχει προχωρήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύτηκε με τις εταιρείες και κάθε χώρα λαμβάνει την ποσότητα των εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό της» ενώ «στην Ελλάδα αντιστοιχεί το 2,36%».

«Κάθε χώρα είχε και έχει δικαίωμα να μην προχωρήσει στην προμήθεια των δόσεων που της αντιστοιχούν. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει προχωρήσει σε όλες τις συμφωνίες και έχει εξασφαλίσει όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν από όλες τις εταιρείες» υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

«Με βάση αυτά η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26.090.000 δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15.350.000 πολιτών» εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, συμπληρώνοντας ότι «ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό είναι κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος επάρκειας των εμβολίων», κίνδυνος που υφίσταται ακόμα και τώρα, από τη στιγμή που δεν έχουν, προς το παρόν, εγκριθεί όλα τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.