ΠΟΥ προς κυβερνήσεις:  Μην εκδώσετε «διαβατήρια ανοσίας»

ΠΟΥ προς κυβερνήσεις: Μην εκδώσετε «διαβατήρια ανοσίας»

«Φρένο» στα διαβατήρια ανοσίας για ταξιδιώτες βάζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς όπως επεσήμανε σήμερα αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχουν στοιχεία» ότι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από την Covid-19 και έχουν αντισώματα, είναι προστατευμένοι από ένα δεύτερο κύμα μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Σε δήλωση που εξέδωσε, ο ΠΟΥ και δημοσιεύει το Reuters, προειδοποίησε να μην δοθούν «διαβατήρια ανοσίας ούτε «πιστοποιητικά μη επικινδυνότητας» σε πρόσωπα που είχαν μολυνθεί, υπογραμμίζοντας πως η εν λόγω πρακτική μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, καθώς οι άνθρωποι αυτοί ενδέχεται να θεωρήσουν πως μπορούν να αψηφούν τις οδηγίες.

«Ορισμένες κυβερνήσεις έχουν προτείνει ότι η ανίχνευση αντισωμάτων στο SARS-CoV-2,  θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ένα «διαβατήριο ανοσίας» ή «πιστοποιητικό χωρίς κίνδυνο» που θα επέτρεπε στα άτομα να ταξιδέψουν ή να επιστρέψουμε στην εργασία με την προϋπόθεση ότι προστατεύονται από την επανεμφάνιση», δήλωσε ο ΠΟΥ.

«Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι άτομα που έχουν αναρρώσει από το COVID-19 και έχουν αντισώματα προστατεύονται από μια δεύτερη μόλυνση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ.