Πρ. Παυλόπουλος: Κοινός ο αγώνας Ελλάδας - Γαλλίας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση

Πρ. Παυλόπουλος: Κοινός ο αγώνας Ελλάδας - Γαλλίας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση

Στη σημασία της Ελληνογαλλικής φιλίας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε απόψε μετά την ξενάγησή του στην αναδρομική έκθεση με θέμα τη σχέση της Γαλλίας με την Καλαμάτα και την παρουσίαση των σημαντικότερων σταθμών αυτής της σχέσης από τον Γουλιέλμο Β΄Βιλλεαρδουίνο έως σήμερα, την οποία διοργανώνει η δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη Καλαμάτας, στο πνευματικό κέντρο με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας Γαλλοφωνίας.

Ειδικότερα, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «η σημασία της Ελληνογαλλικής φιλίας αφορά από τη μια πλευρά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας και της αντίστοιχης συμπόρευσης στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο και, από την άλλη πλευρά, τον κοινό αγώνα Ελλάδας και Γαλλίας για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και, συνακόλουθα, την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι δεσμοί της Καλαμάτας με τη Γαλλία και, έστω και εμμέσως, με τη Γαλλοφωνία ξεκινάνε από πολύ μακριά στον χρόνο και συγκεκριμένα από τον 13ο αιώνα, μεσ'' από την παράδοση των Βιλλεαρδουίνων και του Πριγκιπάτου της Αχαΐας».

«Αψευδής μάρτυρας», συνέχισε, «είναι το Κάστρο της Καλαμάτας και ο ίσκιος της πριγκίπισσας Ιζαμπώ».

Στο ό,τι αφορά τη Γαλλοφωνία στην Καλαμάτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ιστορικό απομεινάρι είναι το Μέγαρο Εφεσίου, αυτό το εμβληματικό νεοκλασικό του τέλους του 19ου αιώνα, το οποίο περιήλθε το 1955 στο Γαλλικό δημόσιο και στέγασε το Γαλλικό Ινστιτούτο από το 1958, ως τον βαρύτατο "τραυματισμό" του, το 1986, από τον καταστροφικό εκείνο σεισμό».

«Μέσα σ'' αυτό το Μέγαρο» πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «πολλοί Καλαματιανοί, ιδίως κατά τη νεαρή τους ηλικία, όπως κι εγώ, ήλθαν σ'' επαφή με την γαλλική γλώσσα και την γαλλική παιδεία».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αναλογιζόμενος σήμερα την πορεία μου, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον πολιτικό στίβο, οφείλω να καταθέσω, δημοσίως, ότι η γαλλική μου παιδεία, που ξεκίνησε από εδώ, την γενέτειρά μου, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις απόψεις μου για την σημασία της Ελληνογαλλικής φιλίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναδρομή σε δύο γεγονότα και όπως είπε μεταξύ άλλων, «η χώρα χρειάστηκε σε μία κρίσιμη στιγμή να ακουμπήσει κάπου στην Ευρώπη για να ξαναπάρει πάλι τον ευρωπαϊκό της δρόμο» και πρόσθεσε: «Θυμήθηκα ότι μετά την περιπέτεια, την τραγωδία της δικτατορίας, η Ελλάδα χρειάστηκε δύο φορές σημαντική συνδρομή και σημαντικό στήριγμα, για να μπορέσει να ακολουθήσει την ευρωπαϊκή της πορεία. Η πρώτη ήταν όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, κόντρα σε όλο το ρεύμα της εποχής, θέλησε, για πραγματικά ιστορικούς λόγους για την πορεία του τόπου, να οδηγήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, στηρίχθηκε πρώτα στη Γαλλία και στον Valery Giscard d''Estaing».

«Θυμάμαι επίσης», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «όταν χρειάστηκε να πάρω μαζί με τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς την απόφαση ότι θα έπρεπε να ξανακάνουμε την αίτηση υπαγωγής στον ESM, για να μπορέσουμε να παραμείνουμε μέσα στο σκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως της Ευρωζώνης, η πρώτη χώρα την οποία σκέφτηκα, ο πρώτος ηγέτης τον οποίο σκέφτηκα ότι μπορούσε τούτος ο τόπος να ακουμπήσει πραγματικά, ήταν η Γαλλία και ο Francois Hollande».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος, «αυτοί οι ιστορικοί δεσμοί, η συμπόρευση στην Ευρώπη, η σύγκλιση με τη Γαλλία σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό όραμα, δείχνουν πόσο σημαντική είναι η παράδοση της Γαλλοφωνίας και πρέπει να είναι σημαντική, χωρίς να υποτιμώ καμία γλώσσα και τη σημασία κανενός άλλου κράτους, αλλά έτσι είναι η ιστορία».

Με τη Γαλλία, σημείωσε καταληκτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «συμπορευόμαστε και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε ό,τι αφορά το κοινό όραμα που έχουμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ