Reuters: Δεν διαφαίνεται το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν

Reuters: Δεν διαφαίνεται το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump άνοιξε τον δρόμο για ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για το πώς πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα επιταχύνει τον τερματισμό του πιο μακροχρόνιου πολέμου στον οποίο έχουν εμπλακεί ποτέ οι ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει γρήγορη λύση στο πρόβλημα αυτό», σχολίασε ο Bill Rogio, ειδικός του Foundation for Defense of Democracies, ένα ίδρυμα με έδρα την Ουάσινγκτον. «Τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι ζοφερά για κάποιον καιρό».

Στη διάρκεια του διαγγέλματός του ο Trump δήλωσε ότι θα «επεκτείνει την εξουσία» των Αμερικανών διοικητών ώστε να μπορούν να επιτίθενται εναντίον δικτύων ανταρτών που «σπέρνουν τη βία και το χάος σε όλο το Αφγανιστάν».

Με αυτό τον τρόπο άνοιξε τον δρόμο για την αύξηση των Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα αυτή, από 8.400 που είναι τώρα, και επέκτεινε τους κανόνες εμπλοκής τους στο πλαίσιο του σχεδίου του να τερματίσει τη στρατιωτική σύγκρουση που ξεκίνησε το 2001, επεσήμαναν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ωστόσο ο Trump απέφυγε να πει πόσοι επιπλέον στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν ή για πόσο καιρό οι αμερικανικές δυνάμεις θα εμπλέκονται εκεί. «Η κατάσταση επί του πεδίου, όχι αυθαίρετα χρονοδιαγράμματα» θα καθορίσουν τη διάρκεια της στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ, εξήγησε.

Η απόφαση αυτή του Trump έρχεται σε αντίθεση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, όμως έχει βρεθεί εγκλωβισμένος σε αδιέξοδο.

Η προέλαση των Ταλιμπάν αυξάνει τις ανησυχίες για μια επανάληψη των γεγονότων του 1996, όταν οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν. Επιπλέον η αφγανική κυβέρνηση είναι αποδυναμωμένη εξαιτίας των εθνοτικών και πολιτικών διαφορών αλλά και της διαφθοράς, ενώ ελέγχει λιγότερο από το 60% της χώρας, συνθήκες παρόμοιες με αυτές που οδήγησαν στην ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Η επιλογή είναι μεταξύ του να χάσουμε και να μην χάσουμε. Στην πραγματικότητα η νίκη δεν είναι επιλογή», σημείωσε ο James Dorbys που διετέλεσε ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν στη διάρκεια της προεδρίας του Barack Obama.

«(Ο Trump) μπορεί να χάσει γρήγορα αν αποσύρει τους στρατιώτες, ή μπορεί να χάσει αργά αν παίξει με τα χαρτιά που έχει», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο Trump «δεν μπορεί να χάσει», αν αυξήσει οριακά τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Φαινομενικός στόχος της στρατηγικής του Αμερικανού προέδρου είναι να βοηθήσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας να ανατρέψουν την πορεία των Ταλιμπάν και να δημιουργήσουν αδιέξοδο στρατιωτικά το οποίο τελικά θα αναγκάσει τους επικεφαλής των ανταρτών να συμφωνήσουν σε μια διπλωματική λύση.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η διπλωματία θα έχει τον δεύτερο λόγο μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας: «Κάποια ημέρα, έπειτα από μια αποτελεσματική στρατιωτική προσπάθεια, ίσως να είναι δυνατό να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει στοιχεία των Ταλιμπάν».

Η αποστολή περισσότερων Αμερικανών στρατιωτών θα μπορούσε «να βοηθήσει την αφγανική κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο και να ενισχύσει τη νομιμοποίησή της αλλά και να κερδίσει τη στήριξη των Αφγανών, κάτι που θα τη βοηθήσει να διαπραγματευτεί το τέλος της σύγκρουσης», εκτίμησε ο Scott Worden, ειδικός του αμερικανικού Institute for Peace.

Σύμφωνα όμως με τον ίδιο, μόνο τα αμερικανικά στρατεύματα «δεν θα νικήσουν τους Ταλιμπάν (…) Θα πρέπει να δοθεί ίση, αν όχι μεγαλύτερη, έμφαση στη διαχείριση της πολιτικής του Αφγανιστάν και της περιοχής».

Ο Obama προσπάθησε και απέτυχε έχοντας σχεδόν την ίδια προσέγγιση. Στη διάρκεια της προεδρίας του περίπου 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες εμπλέκονταν στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, μαζί με σημαντική δύναμη της αεροπορίας, πολλά πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών της CIA και δισεκατομμύρια δολάρια για προγράμματα ανοικοδόμησης και εκδημοκρατισμού της χώρας.

Ο προκάτοχος του Trump κατέβαλε επίσης μεγάλες διπλωματικές προσπάθειες, διορίζοντας ειδικό απεσταλμένο για να συντονίζει τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πλέον όχι μόνο κατήργησε τη θέση αυτή, αλλά επίσης έχει δεσμευθεί να περιορίσει κατά 30% τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γεγονός που θα αφήσει πολλές κενές θέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ