Reuters: Το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου προκαλεί ρωγμές στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Reuters: Το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου προκαλεί ρωγμές στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Στην εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία μεταξύ του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ και των δεξιών ΑΝΕΛ επικεντρώνεται σε δημοσίευμα του το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναδεικνύοντας τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων που ήρθαν στην επιφάνεια με αφορμή ένα νομοσχέδιο που έχει καταδικαστεί από την Εκκλησία και “ακροδεξιούς κύκλους”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

«Το άρθρο που ορίζει ότι η επιλογή ταυτότητας φύλου θα μπορεί να γίνεται από την ηλικία των 15 ετών έχει προκαλέσει ρωγμές στο κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Ο σύμμαχός του, οι δεξιοί Ανεξάρτητοι Έλληνες, έχουν δηλώσει ότι δεν θα το ψηφίσουν εκτός εάν το όριο ηλικίας είναι τα 17 έτη» αναφέρεται χαρακτηριστικά το Reuters.

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο χαιρετίστηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ωστόσο έφερε στην επιφάνεια τι διαφορές που υπάρχουν τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και με την αντιπολίτευση, καθώς η Νέα Δημοκρατία, κατέθεσε τις δικές της προτάσεις.

Το Reuters τονίζει ότι ότι με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς στην Ελλάδα όσοι θέλουν να προχωρήσουν σε αναγνώριση της αλλαγής φύλου τότε θα πρέπει αφενός να τους έχει αναγνωριστεί «διαταραχή ταυτότητας φύλου» και αφετέρου να έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση των αναπαραγωγικών τους οργάνων. «Αυτή η πρακτική έχει ευρέως καταδικαστεί ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αν και είναι κοινή σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τέλος επισημαίνεται ότι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν κατορθώνει να αναγνωρίσει πλήρως τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ.

Φωτογραφία: Sooc