Σπύρος Λυκούδης: «Δρόμοι Αριστεροί – διαψεύσεις - προσδοκίες»

Σπύρος Λυκούδης: «Δρόμοι Αριστεροί – διαψεύσεις - προσδοκίες»

«Αναλάβατε». «Στλεγγίδας και σπόγγους αναλάβατε», ήταν η προσταγή των αξιωματικών. Και αναλάμβαναν το ξυστρί και το σφουγγάρι για τον καθαρισμό των μουλαριών όσοι υπηρετούσαν ως αριστεροί φαντάροι στα στρατόπεδα των ημιονηγών στα χρόνια της χούντας. Αυτά τους είχε εμπιστευθεί αντί τυφεκίου η πατρίς».

Ετσι ξεκινάει, διά χειρός Σάκη Τοδούλου, ο πρόλογος του βιβλίου του Σπύρου Λυκούδη, «Δρόμοι Αριστεροί – Διαψεύσεις Προσδοκίες», επισημαίνοντας ότι «πάντα υπάρχει ένα όνειρο που αγρυπνά».

Το βιβλίο παρουσιάζεται απόψε Τετάρτη από τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννη Βούλγαρη και Δημήτρη Τσιόδρα, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης, στο ξενοδοχείο Royal Olympic (στύλοι Ολυμπίου Διός), στις 18.30.

Όπως γράφει ο επιμελητής του βιβλίου Βασίλης Καπετανγιάννης, ο Σπύρος Λυκούδης, πέρα από την ανελέητη κριτική που ασκεί στο κυβερνητικό συνονθύλευμα, σε μια παρωχημένη και ιστορικά ξεπερασμένη δέσμη αριστερών ιδεών, απόψεων και πρακτικών, καθώς και την πολιτική, το ήθος και τα πεπραγμένα μια αριστεροδεξιάς εθνικολαϊκιστικής κυβέρνησης, ως βασικός στόχος αναδεικνύεται η (ανα)συγκρότηση ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού ρεύματος. Η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής και σύγχρονης ελληνικής Αριστεράς που τόσο χρειάζονται οι προοδευτικές δυνάμεις, ενσωματώνοντας και αξιοποιώντας τις καλύτερες παραδόσεις της Ανανεωτικής Αριστεράς, στην οποία θήτευσε και την οποία υπηρέτησε με συνέπεια, επιμονή και πάθος ολόκληρες δεκαετίες.

Το βιβλίο αποτυπώνεται η τελευταία τριετία, που υπήρξε περίοδος συγκλονιστικών πολιτικών αλλαγών και ανακατατάξεων, μέσα από τον δημόσιο λόγο του νυν βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής.

Το θετικό του βιβλίου είναι ότι στα κείμενα υπάρχουν βοηθητικά προλογικά σημειώματα, στα οποία παρατίθενται ορισμένα βασικά γεγονότα και στοιχεία, ούτως ώστε οι αναφορές που υπάρχουν να γίνονται όσο το δυνατό κατανοητές, τοποθετούμενες στο χρονολογικό και πολιτικό τους πλαίσιο.

Η ΔΗΜΑΡ στην οποία εντάχτηκε ο Λυκούδης το 2010, μετά την αποχώρησή του, μαζί με τον Φώτη Κουβέλη και άλλους από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ (πρόδρομο του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ), ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα συγκρότησης μιας σοβαρής Ευρωπαϊκής Αριστεράς, και το οποίο στηρίχτηκε από εκατοντάδες διανοούμενους.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην θερμή δήλωση υποστήριξης από τον Λεωνίδα Κύρκο, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνιζε: Η δημιουργία του νέου κόμματος(της ΔΗΜΑΡ) σημαίνει ανανέωση του αγώνα για ριζοσπαστικές λύσεις μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο, όχι φωνακλάδικη στήριξη των λαϊκών αγώνων, για τάχιστη δυνατή έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη. Σημαίνει νέα ορμή στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ασυμφιλίωτη πάλη κατά των φαινομένων βίας και του αριστερίστικου εξτρεμισμού, ανοιχτότερη υιοθέτηση της σύγχρονης ατζέντας του περιβαλλοντικού και οικολογικού κινήματος».

Αυτά διεμήνυε ο Λεωνίδας Κύρκος αλλά δεν εισακούσθη. Ο σοφός λαός προσελκύστηκε από τον αριστερίστικο εξτρεμισμό, και μας προέκυψαν ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Γ.Σ.