Steinmeier: Η Βρετανία και η ΕΕ χρειάζονται νέους κανόνες για τους δεσμούς τους

Steinmeier: Η Βρετανία και η ΕΕ χρειάζονται νέους κανόνες για τους δεσμούς τους

Η απόφαση των Βρετανών για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, οι οποίες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank - Walter Steinmeier, σημειώνοντας ότι και οι δύο πλευρές χρειάζονται τώρα νέους, δίκαιους και δεσμευτικούς κανόνες που θα διέπουν τους μελλοντικούς τους δεσμούς.

Μιλώντας ενώπιον περισσότερων από 1.000 Γερμανών διπλωματών και διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων σε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών ο Steinmeier δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας να αρχίσει γρήγορα η διαδικασία για την έξοδό της από την ΕΕ αν λάβει κανείς υπόψη τις οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται.

Αναφερόμενος παράλληλα κατά την ίδια συνάντηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ που έχουν στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, την ονομαζόμενη Διατλαντική εταιρική σχέση συναλλαγών και επενδύσεων (TTIP), ο Steinmeier σημείωσε ότι οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη "πάρα πολύ" από τις υψηλής ποιότητας προδιαγραφές και διαδικασίες που κατάφεραν οι Βρυξέλλες να διαπραγματευτούν σε ξεχωριστή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.

Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων για την TTIP παραμένει ασαφής, έπειτα από τρία χρόνια συνομιλιών, πρόσθεσε, και λόγω των αιτημάτων και των δύο υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ για επίδειξη προσοχής.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Sigmar Gabriel δήλωσε την Κυριακή ότι οι διαπραγματεύσεις για την TTIP έχουν "ντε φάκτο αποτύχει", ενώ ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου Matthias Fekl σημείωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν και να ξεκινήσουν νέες.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ Μάικλ Φρόμαν δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της TTIP σημειώνουν πρόοδο.

"Όχι στη σύνδεση της γενοκτονίας των Αρμενίων με την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ"

Ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank - Walter Steinmeier απέρριψε την απαίτηση του Τούρκου ομολόγου του Mevlut Cavusoglu να συνδεθεί το ψήφισμα της γερμανικής Βουλής (Bundestag), με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, με το αίτημα του Βερολίνου να επισκεφθούν μέλη της Bundestag την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

«Δεν αντιλαμβάνομαι την άμεση συνάφεια και το είπα στον Τούρκο ομόλογό μου», είπε ο Steinmeier σε συνέντευξή του στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Όταν η Bundestag ψηφίζει υπέρ της αποστολής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, τότε οι βουλευτές θα πρέπει να έχουν και τη δυνατότητα να επισκέπτονται τη βάση του Ιντσιρλίκ, είπε ο Steinmeier και πρόσθεσε ότι μέσα στα καθήκοντά του είναι και το να προσπαθεί να καθιστά δυνατά τέτοια ταξίδια. Εάν δεν υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα αυτό το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει καταστήσει ήδη σαφές ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της ανανέωσης της εντολής παραμονής των Γερμανών στο Ιντσιρλίκ, η οποία λήγει στο τέλος του έτους.

Ερωτηθείς για το ποια είναι η δική του γνώμη του για την εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών ότι η Τουρκία είναι «κεντρική πλατφόρμα για ισλαμιστικές ομάδες» είπε ότι είναι επιφυλακτικός με τέτοιες γενικές καταδίκες. «Είμαι της γνώμης, ότι η Τουρκία δεν είναι ένας εύκολος εταίρος και στο θέμα της σύρραξης στη Συρία. Είτε το θέλουμε όμως είτε όχι χρειαζόμαστε την Τουρκία για να αμβλύνουμε την σύγκρουση και να την κατευνάσουμε και να βρούμε ας ελπίσουμε μια πολιτική λύση».

Ο Steinmeier τάχθηκε επίσης υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ρωσία. Σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας στην Ευρώπη είπε: «Φυσικά και πρέπει να προστατευτούμε στρατιωτικά. Αυτό από μόνο του όμως δεν αποτελεί καμιά εγγύηση, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε και δύσκολους εταίρους και σε αυτούς ανήκει η Ρωσία».

Τη χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας τη συνέδεσε με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία: «Εάν γίνει ουσιαστική πρόοδος το καλοκαίρι κανείς δεν θα ήταν αντίθετος αν χαλαρώναμε λίγο τις κυρώσεις. Εάν δεν υπάρξει πρόοδος, δεν υπάρχει λόγος να χαλαρώσουν κάπως οι κυρώσεις».

Ο Steinmeier αρνήθηκε ότι υπάρχει ένα νέος ψυχρός πόλεμος. Παλαιότερα υπήρχε ο ανταγωνισμός μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον. Η νέα παγκόσμια κατάσταση είναι πολύ δυσκολότερη και πολύ πιο σύνθετη. Υπάρχουν λιγότεροι πόλεμοι μεταξύ κρατών, αλλά περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ ενός κράτους και πολιτικών μειονοτήτων ή ριζοσπαστικών κινημάτων όπως στην περίπτωση της Συρίας.

Αναφερόμενος στο σχέδιο για έναν νέο έλεγχο των εξοπλισμών ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δεν θα εκπλήξει το γεγονός ότι εγώ ως σοσιαλδημοκράτης θέλω να συνδέσω εμπειρίες, οι οποίες κατέστησαν τη χώρα μας ασφαλέστερη και τις οποίες θυμούνται ακόμα οι πολίτες, ότι παρά τις όποιες δυσκολίες και παρά τη γνώση μας για τους δύσκολους γείτονες, όπως είναι η Ρωσία, πρέπει να προσπαθήσουμε να μην αφήσουμε τα πράγματα να ξεφύγουν από τον έλεγχο». Ο Steinmeier παραδέχθηκε όμως «Στη διάρκεια της θητείας μου στο υπουργείο Εξωτερικών μάλλον έπαψα να έχω ψευδαισθήσεις. Έχω μια νηφάλια προσέγγιση των πραγμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ