Στην Ιαπωνία ο B. Obama για τη G7 - Στο τραπέζι η τρομοκρατία και το προσφυγικό

Στην Ιαπωνία ο B. Obama για τη G7 - Στο τραπέζι η τρομοκρατία και το προσφυγικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama έφτασε σήμερα στην Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής της G7 που θα φιλοξενηθεί αύριο και μεθαύριο στην πόλη Ίσε-Σίμα ενώ αμέσως μετά θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα. Είναι η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται την πόλη που τον Αύγουστο του 1945 έγινε στόχος της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο.

Πριν από την έναρξη της συνόδου, ο Obama θα συναντηθεί απόψε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Shinzo Abe. Ο τελευταίος θα έχει επίσης σήμερα επαφές με τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron, η χώρα του οποίου προκαλεί την ανησυχία των υπολοίπων ηγετών της G7 καθώς πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή της ή μη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Hollande και η καγκελάριος της Γερμανίας Merkel αναμένονται αύριο το πρωί στην Ιαπωνία. Εκτός των καθαρά οικονομικών θεμάτων -την αναιμική ανάπτυξη, τη δημοσιονομική πολιτική και τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις- οι ηγέτες της G7 αναμένεται ότι θα υιοθετήσουν ένα "σχέδιο δράσης" κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η γαλλική αντιπροσωπεία πρόσθεσε επίσης μια συνάντηση, αύριο Πέμπτη, με αντικείμενο "τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις" με αφορμή τις καταστροφές των θησαυρών του Τιμπουκτού στο Μαλί, του μουσείου της Μοσούλης στο Ιράκ και των ναών της Παλμύρας στη Συρία. Μετά τη λήξη αυτής της συνάντησης ο πρόεδρος Hollande θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Το θέμα της "μετανάστευσης και των προσφύγων" μπήκε στην ημερήσια διάταξη με πρωτοβουλία της Γερμανίας, σύμφωνα με μια γερμανική κυβερνητική πηγή. "Το ζήτημα δεν είναι να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις αλλά να επιβεβαιώσει η G7 ότι αυτά τα θέματα, η μετανάστευση και το προσφυγικό, δεν μπορούν να επιλυθούν από μία μόνη χώρα", εξήγησε αυτή η πηγή.

Την περασμένη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της G7 αναγνώρισαν ότι "οι μεταναστεύσεις είναι ένα βίαιο φαινομενο, σε πλήρη ανάπτυξη, που θα διαρκέσει (...) και απαιτεί μια παγκόσμια ανταπόκριση", όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός, Pier Carlo Padoan. Στο θέμα ενδέχεται να αναφερθούν στη σύνοδο της Ίσε-Σίμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ