Συρία: Μαρτυρίες για ρίψη τοξικών αερίων

Συρία: Μαρτυρίες για ρίψη τοξικών αερίων

Eλικόπτερο στη βόρεια Συρία έριξε βαρέλια τα οποία υπάρχει υποψία ότι περιείχαν το τοξικό αέριο χλώριο, σύμφωνα με μαρτυρίες ένος γιατρού και διασωστών στην περιοχή όπου καταρρίφθηκε χθες το ρωσικό ελικόπτερο, όπως μετέδωσε το BBC.

Περίπου 30 άνθρωποι επλήγησαν από την επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Saraqeb στην επαρχία Ιντλίμπ, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει σαφές ποιος ήταν υπεύθυνος.

Ο Δρ. Abdel Aziz Bareeh, ο οποίος εργάζεται στο Saraqeb, δήλωσε στο BBC ότι δύο βαρέλια αερίου χλωρίου έπεσαν στην πόλη αργά τη Δευτέρα.

«Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για χλώριο γιατί είχαμε χτυπηθεί από αυτό και στο παρελθόν και είμαστε εξοικειωμένοι με την οσμή και τα συμπτώματά του... Έχουμε 28 επιβεβαιωμένα κρούσματα, κυρίως γυναίκες και παιδιά», είπε.

Παράλληλα, εκπρόσωπος για τη Συριακής Πολιτοφυλακής δήλωσε στο Reuters ότι 33 άνθρωποι είχαν συμπτώματα από την επίθεση.

Η οργάνωση των εθελοντών διασωστών δήλωσε ότι υπάρχουν υπόνοιες πως τα βαρέλια περιείχαν χλώριο, αλλά δεν ήταν σε θέση να το επιβεβαιώσει.

Το χλώριο αποτελεί κοινή βιομηχανική χημική ουσία, αλλά η χρήση του σε όπλα απαγορεύεται από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα.

Τυπικά συμπτώματα της δηλητηρίασης του χλωρίου περιλαμβάνουν πόνο στα μάτια, ερεθισμένο δέρμα, δυσκολία στην αναπνοή και αίμα στο στόμα.