Συρία: Οργανώσεις ανταρτών διαμηνύουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Συρία: Οργανώσεις ανταρτών διαμηνύουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Οργανώσεις ανταρτών που δρουν στη Συρία γνωστοποίησαν σήμερα ότι δεν θα λάβουν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν την 25η Ιανουαρίου εάν δεν εφαρμοστούν τα άρθρα ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος που συμπεριλήφθηκαν στην πιο πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη συριακή κρίση.

Οι οργανώσεις, ανάμεσά τους και η ισχυρή Τζάις αλ Ισλάμ («Στρατός του Ισλάμ»), αναφέρονται στα άρθρα 12 και 13 της απόφασης η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα στα τέλη του 2015 από το ΣΑ του ΟΗΕ. Τα άρθρα αυτά καλούν τα αντιμαχόμενα μέρη να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλη τη συριακή επικράτεια για να προσφερθεί βοήθεια σε όλους όσοι τη χρειάζονται και να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον αμάχων.

«Θεωρούμε αυτονόητη την εφαρμογή αυτών των άρθρων», τα οποία αναφέρονται σε ένα «ανθρώπινο δικαίωμα», ανέφεραν οι οργανώσεις. «Δεν αποδεχόμαστε οποιονδήποτε συμβιβασμό για αυτό με οποιαδήποτε δικαιολογία και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Κάλεσαν επίσης το όργανο που δημιούργησε η αντιπολίτευση για να επιβλέψει τις συνομιλίες —που προγραμματίζεται να ξεκινήσουν την 25η Ιανουαρίου στη Γενεύη— να επιμείνει «στην έντιμη θέση του να μην αποδεχθεί πολιτικές λύσεις που επιβάλλονται διαμέσου σφαγών».

Την περασμένη εβδομάδα, οι οργανώσεις των ανταρτών ανέφεραν ότι δέχονται διεθνείς πιέσεις να κάνουν παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να παρατείνουν τον πόλεμο στη Συρία, ο οποίος διαρκεί πέντε χρόνια.

Η συριακή αντιπολίτευση ανέφερε στον απεσταλμένο του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα πως η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ οφείλει να κάνει κινήσεις καλής θέλησης, όπως για παράδειγμα να απελευθερώσει αιχμαλώτους, πριν συμφωνήσουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ